Foto af bogen: Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt. Skrevet af Pernille Ipsen
Foto af Thomas Damholt

Bibliotekaren anbefaler... 'Et åbent øjeblik'

24.03.21
Bibliotekaren Thomas anbefaler 'Et åbent øjeblik' af historiker Pernille Ipsen, der her fortæller om sin egen opvækst lige midt i Rødstrømpebevægelsen med hele syv mødre.

Jeg har med stor interesse kastet mig over 'Et åbent øjeblik' af Pernille Ipsen. Historien kort: Syv rødstrømper bor i kollektiv i det besatte kvindehus i København i 1972 og beslutter at få et barn sammen, da en af dem bliver gravid. Deres datter skriver i 'Et åbent øjeblik' historien om hvad der førte til den beslutning og hvad der fulgte herefter i et liv med hele syv mødre.

Det er faktisk også de danske rødstrømpers historie, som historiker Pernille Ipsen har skrevet. Det er en historie, der på mange måder, starter med den første Femølejr i 1971 og herefter har rødstrømperne en utrolig gennemslagskraft langt op i 1970'erne og har fået, fortjent, flyttet utroligt meget ved det patriarkalske samfund, men nåede også en mur, så vi stadig har meget at ændre for at vi kan sige at vi lever i et ligestillet samfund i Danmark.

Det bliver også til en intern splittelse og kamp mellem den lesbiske fraktion og den heteroseksuelle fraktion, som også splitter de syv mødre, men hvordan skal du selv læse i 'Et åbent øjeblik', som er utroligt spændende og velfortalt ud fra utallige interviews og arkivarbejde af Pernille Ipsen. Den har gjort mig virkelig meget klogere på vigtigheden af de her kvinders opgør og også givet mig en bedre forståelse for den nuværende identitetspolitiske hårdknude. En start til det kan for mig at se anes her med den lesbiske minoritets brud med de øvrige rødstrømper, der for dem at se, meget hurtigt udvikler sig til en form for majoritet, som det også er nødvendigt at gøre op med. Det er komplicerede sager, men Pernille Ipsen formår at belyse det godt.

Jeg er en fan af de her kvinder og mødre og takker ydmygt for at de ville tage kampen op med fx at få gjort det muligt at tage barnevogne med alle toge.

Læs selv hvordan i bogen!

Læs om at 'Et åbent øjeblik' ganske fortjent vandt Montanas Litteraturpris 2021 for nylig

Materialer