Foto af romanen '11%' skrevet af Maren Uthaug

Bibliotekaren anbefaler... 11%

14.11.22
Maren Uthaugs nye roman '11%' er en vild og tankevækkende oplevelse. Den anbefales stærkt af bibliotekaren Thomas.

'11%' af Maren Uthaug er en science fiction roman, der foregår et par århundreder foran vores tid. Det er en tid, hvor matriarkatet har overtaget fra patriarkatet, for hankøn slår jo ihjel og voldtager og ødelægger klimaet, så de få, der er tilbage, er anbragt medicinerede i avls- og forlystelsescentre for kvinder. Eller "mennesker", som kvinder hedder i den her fremtid.

Vi møder de fire mennesker: Medea, der er en slags heks, Wicca, der er kristen præst, Stille, der er et slags marginaliseret menneske og Eva, der er læge på et avlscenter på Lolland. Vi møder også den prostituerede "kvindemand", Lars, der har en sidebeskæftigelse som ammer og amazonen Kali, der beridder hanner på centret. Derudover vil jeg bare nævne at slanger får en helt særlig rolle i den nye kristne tro, hvor Gud selvfølgelig er kvinde og Jesus blot skal bidrage med sæd, så mennesket kan bestå.

Som det nok kan fornemmes undersøger Maren Uthaug forholdet mellem kønnene og hvilket samfund vi vil få, hvis vi bytter rundt på kønsrollerne. Man kan groft sagt sige at hendes litterære undersøgelse viser at vi vil få en beboelig planet, da menneskene vil have et meget tættere forhold til naturen og fx bygge i runde former, der ville smyge sig ind i den, og at hankøn vil blive indespærrede og egentlig kastrerede.

Jeg synes '11%' er stærkt læseværdig. Den arbejder flot med den her "venden tingene på hovedet", som passer perfekt i vores tid med fokus på ligestilling og metoo. Den giver et godt bud på hvad, der vil ske hvis vi tager konsekvensen af at mænd slår deres partnere og børn ihjel i yderste, syge konsekvens, som der er stigende fokus på i Danmark pt. Og ja, at mænd starter krige osv.

For selvfølgelig er der bagsider ved det her nye samfund, og det ikke blot naturligvis for de hanner, som er reducerede til præcis 11% af befolkningen. Måske kan du selv regne ud hvad nogle af de bagsider handler om, men jeg vil anbefale dig at læse Maren Uthaugs roman for at få et gennemtænkt og stærkt tankevækkende bud på det!

Materialer