Bibliotekaren anbefaler... 'Nøjsomheden'

25.04.22
'Nøjsomheden' af Stine Askov er en helt vidunderlig roman! Den burde blive et stort læserhit, mener bibliotekaren.

I romanen møder vi den unge, i start-/midt-tyverne, Mona, der bor i det sociale boligbyggeri Nøjsomheden i Helsingør. Hun er en læsehest, der flygter ind i bøgernes verden fra en grum omverden som enebarn til en mor, der lider af kronisk angst og depression. Faderen er ikke værd at nævne som en realistisk far-mulighed.

Det er hendes moster Tut, der holder sammen på det hele for Mona, ja næsten også for hele Nøjsomheden, forstår man. Hun er en rigtig knag, tidligere bolledame for Simon Spies og med en elegant overlevelseskraft, der passer godt til det rå miljø. Tuts søn Frederik er en rigtig rod, sikkert fyldt op med udiagnosticeret adhd, der tonser sig vej ind i narkomiljøet og river alt med på sin vej. Men dog også er ret meget som en bror for Mona.

For at gøre en længere historie kort uden at afsløre for meget, så får Mona arbejde i den lokale boghandel, da hun er fremragende til at skrive de korte post-it anmeldelser, som kan ses på forsiden af bogen. Dér møder hun den jævnaldrende overklassedreng Nikolaj, som er stammer, men der er jo noget særligt mellem de to... Og Tut bliver indlagt på hospice...

Jeg kan ikke anbefale bogen nok. Dog måske nok mest til dem, som godt kan lide romantik i bøger, men som også gerne vil have at det er realistisk. Og som måske også virkelig synes godt om at socialrealistiske beskrivelser, som 'de andre', 'Det Danmark du kender', 'Tabita' og 'I ruiner' fx er trådt stærkt ind i dansk litteratur de senere år.

Materialer