Foto af romanen 'Sfinx' af Daniel Dalgaard

Bibliotekaren anbefaler... Sfinx af Daniel Dalgaard

03.02.22
Jeg har læst romanen 'Sfinx' af Daniel Dalgaard og bemærker i slutningen af denne anbefaling at den vækker mindelser om den fremragende serie 'White lotus'.

'Sfinx' af Daniel Dalgaard har to spor, hvoraf det ene foregår på Bornholm, hvor vi møder den ene af hovedpersonerne, Jan Scnecker, der er af tysk oprindelse, i slutningen af anden verdenskrig i Gudhjem. I det andet spor følger vi Thea, der er i starten af 20'erne på backpacker rejse i 2004 lige omkring den store tsunami i Thailand og omgivende lande.

Jan Scnecker er et lille skravl, som ingen rigtig vil have noget med at gøre, men han får dog nogle sære relationer til to kvinder, mens han mestendels går rundt alene og forsøger at finde et arbejde efter at have endt sin skolegang tidligt. Hans mor er tjenestepige for to kunstnere og de har også til de to og deres søn et noget særegent forhold. Hans opvækst i Gudhjem slutter brat, da han nærmest smides ud af sin mor og tager til et Rønne, som er i underligt limbo her i krigens sidste tid.
Thea rejser, som nævnt, rundt i Østen, hvor hun møder forskellige unge fra andre europæiske lande og knytter bånd til to italienske søstre på hendes egen alder.

Det føles langt hen ad vejen som om de to meget forskellige skæbner ikke har noget med hinanden at gøre, og historien kan føles lidt for dvælende, men der er mening med tempoet og den detaljerede og smukke skrift. Det hele ender i en fuldstændig fremragende slutning i bogen, som jeg ikke vil afsløre noget om, men blot sige: Det er tålmodigheden værd og Daniel Dalgaard har for mig at se skrevet en helt god, "gammeldags" roman, hvor man får foldet i forskellige tidsperioder levede liv ud og begriber en lille smule mere af de menneskeskæbner, som vi går rundt imellem hver dag på jorden. Jeg glæder mig meget til Daniel Dalgaards forhåbentligt videre romanforfatterskab, som kan blive et af de helt store.

En lille slutbemærkning: Slutningen af 'Sfinx' minder mig faktisk om den fremragende HBO-serie 'White Lotus", så hvis du har set den, er du sporet ind på den tvetydige stemning og hvorfor er er en svømmepøl på forsiden af romanen ;-)

Materialer