Foto af romanen 'Skønne verden, hvor er du' af Sally Rooney

Bibliotekaren anbefaler... Skønne verden, hvor er du

18.01.22
Kærlighed og sex hos de ca. 30-årige er i fokus i irske Sally Rooneys nyeste roman: 'Skønne verden, hvor er du'. Er der håb for deres forhold?

'Skønne verden, hvor er du' af irske Sally Rooney er en af de bøger, som jeg har læst virkelig hurtigt. Jeg er faktisk lidt i tvivl om hvorfor, men jeg tror det handler om at Sally Rooney er rigtig god, som hun også var i den helt ekstraordinært gode 'Normale mennesker', til at få særligt kærlighedsforhold mellem to mennesker til at leve i en bog.

Jeg vil nemlig gerne indrømme at der for mig, som for de to hovedpersoner og bedste veninder i romanen: Forfatteren Alice og forlagsredaktøren Eileen, nok ikke er noget, der optager mig mere end sex og venskaber, hvis alt kommer til alt.

Det kommer frem i den del af bogen, som er deres breve til hinanden, som behandler mange eksistentielle, ud fra en nutidig betragtning hos to ca. 30-årige, som klimakatastrofen, sociale medier og ja, relationer mellem mennesker.

Jeg synes deres betragtninger er ret interessante, da de kommer fra en generation yngre end min, og det er også det, der for mig er det spændende ved de to kvinders forhold til mændene Simon og Felix; for jeg tror det er blevet sværere at være i faste, seriøse parforhold for yngre mennesker i dag og det bekræfter de gode beskrivelser af vaghed i ellers på mange måder smukt beskrevne relationer. Jeg synes Sally Rooney formår at diagnosticere noget ellers svært forklarligt; udover at der jo ikke er økonomisk tungtvejende grunde til at skabe kernefamilier.

Slutningen af romanen, hvor de fire mødes nogle dage i Alices lejede hus på landet løfter romanen til et ret højt spændingsniveau, som i 'Normale mennesker', og jeg vil selvfølgelig ikke afsløre om der er håb - eller det modsatte - for de fire mænd og kvinders forhold til hinanden.

Materialer