Foto af bogen: Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt. Skrevet af Pernille Ipsen
Foto af Thomas Damholt

Pernille Ipsen vandt Montanas Litteraturpris

04.03.21
Pernille Ipsens 'Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt' vandt i går aftes Montanas Litteraturpris.

Peter Nielsen fra Dagbladet Information, som står bag prisen skriver i dagens avis følgende begrundelse:

"Det blev en kollektiv biografi, der løb med Montanas Litteraturpris 2020 – Informations bogkritikerpris.

Pernille Ipsens Et åbent øjeblik – Da mine mødre gjorde noget nyt beskriver rødstrømpebevægelsen i begyndelsen af 1970’erne gennem forfatterens dokumentariske og personlige fortælling om syv kvinder fra forskellige dele af landet, der mødtes i sommeren 1971 på den første kvindelejr på Femø. Da lejren var slut, tog de deres nye fællesskab med sig til København, hvor de besatte tre faldefærdige huse for at finde ud af, hvad kvinder ville og kunne, hvis de ikke skulle relatere sig til mænd.

Forfatteren blev selv født ind i det fællesskab i 1972. Hun omtaler i bogen alle syv kvinder i kollektivet som sine mødre og bliver her 50 år senere dets historiker.

I bogen løfter hun historien om sine syv mødre til en bredere fortælling om rødstrømpebevægelsen, Lesbisk Bevægelse, køn, seksualitet og feminisme ved, som det lyder i motiveringen for at tildele hende prisen, »at samle og sammenflette et kolossalt materiale af båndede vidnesbyrd til en tankevækkende, nuanceret og vidunderligt upolemisk skildring af en utopisk tænkende tid i danmarkshistorien«.

Den danske historiker, der har boet de seneste 15 år i Wisconsin i USA, var hentet til Danmark og modtog onsdag aften på Det Kgl. Bibliotek litteraturprisen."

Det er så heldigt at bogen er på eReolen, så du kan både læse den som ebog eller høre den som netlydbog. Det er jo heldigt når biblioteket stadig er coronalukket.

Klik her og læs om de øvrige fremragende nominerede, som du også kan se herunder.