Foto af romanen Blomsterdalen på et puslespil
Foto: Thomas Damholt

Bibliotekaren anbefaler... Blomsterdalen

19.04.21
'Blomsterdalen' af Niviaq Korneliussen er en smertefuld roman om de alt for mange selvmord, der begås i Grønland.

Romanen handler om den grønlandske jeg-person, der er ung og lesbisk og læser antropologi i Århus. Hun har i Nuuk mødt den på mange måder, for hende, perfekte kærlighed i Maliina, der kommer fra Taasilaq i østgrønland, hvor også titlens "Blomsterdalen" ligger.

Da Maliinas kusine på 17 begår selvmord tager hovedpersonen fra Århus til Taasilaq og deltager i familiens ubarmhjertige sorgarbejde, som altså også bringer hende til den smukke Blomsterdalen, der er fyldt med hvide kors og plastikblomster i alskens farver. Hun beslutter at der vil hun selv begraves.

Undervejs i romanen får vi nedslag i hendes svære opvækst, hvor svigt, utilpassethed, skam og selvlede fylder, samtidig med at vi også i romanen følger en uhyggelig nedtælling af selvmord, der starter med nummer: "45. Kvinde. 38 år. Hængning."

Niviaq Korneliussen har med Blomsterdalen skrevet en meget vigtig bog om det store landstraume, som de utroligt mange selvmord, er. Man føres som læser sammen med jeg-fortælleren ned i et sort hul, som gør ondt. Og samtidig fortæller forfatteren også meget om danskeres forhold til grønlændere, som, selvom der også er humoristiske elementer heri, heller ikke ligefrem er en strygen læseren med håret.

'Blomsterdalen' er et vigtigt og stærkt formuleret stykke litteratur, som faktisk har potentiale til at ændre noget i læseren. Wow

Materialer