Ugens børnebog: Vulkanvinter

27.03.24
Hæsblæsende postapokalyptisk historie af Christian Engkilde

”Vulkanvinter” er en dystopisk roman der foregår 30 år efter at supervulkanen Toba i Indonesien har lagt det meste af verden øde. Eftervirkningerne har været katastrofale og har medført mange år med voldsomme vulkanvintre og ekstremt vejr. De få overlevende mennesker har måttet genstarte samfundet med en ny og noget mindre verdensorden. Den nye verden syd for Alperne består af en række mindre samfund og nogle større, der er styret af forskellige krigsherrer, med Enklaven som den allerstørste by der sidder på toppen af magten. Røverbander hærger i det meste af verden.

Pigen Pandora, der er født længe efter katastrofen, vokser op i bjergene ved en lille landsby i det nordlige Italien. I en meget ung alder mister hun sin mor, og bor næsten isoleret sammen med sin far, Tristan, som er læge og med en kampsportkyndig nabo der hedder Angie. Pandora bliver derfor både trænet til at kunne passe på sig selv og til at være en vidende ung person. Læger fra den gamle verden er i yderst høj kurs, og en dag bliver hendes far bortført til en nærliggende by for at kurere en krigsherres syge datter. Pandora følger efter for at befri sin far og hvirvles ind i et farligt spil, hvor befrielsen af hendes far kompliceres af storpolitik og begyndende konflikter imellem krigsherren og den mægtige by Enklaven.

Udover det er Pandora lidt fanget imellem følelserne for to forskellige unge mænd. Den ene, som hun kender fra landsbyen og en hun møder i den større by, som er soldat fra Enklaven. Romantikken er ikke til at tage fejl af, men den overskygger ikke historien som i visse andre ungdomsbøger. 

I små indskudte kapitler får man serveret Pandoras fat, Tristans, historie fra dengang vulkanen gik i udbrud og de efterfølgende år. Hele hans rejse på gåben fra Danmark til det nordlige Italien, og alle de skæbner og mennesker han møder undervejs, er fint med til at forklare hvorfor verden ser ud som den gør. Supervulkaner er et faktum, og det er et meget realistisk scenarie forfatteren udfolder. I det hele taget virker det som om, at han har lavet en hel del research. Toba eksisterer i virkeligheden på Sumatra, og menes at stå bag et af de kraftigste vulkanudbrud i menneskehedens historie for 75.000 år siden.

”Vulkanvinter” er en hæsblæsende historie i en meget troværdig postapokalyptisk verden. Hovedpersonen Pandora er magacool uden at være perfekt. Mange unge mennesker vil kunne identificere sig med hende, fordi hun har det med at foretage en del overilede handlinger, og ikke altid lærer så meget af de konsekvenser det medfører!

Det er en vaskeægte pageturner og man kan næsten ikke vente med at komme i gang med næste bind i serien. Det er en bog egner sig bedst til udskolingen, og jeg vil give min varmeste anbefaling!

Anbefalet af Sonny

Materialer