Ugens børnebog: Noter om at overleve

06.10.23
Dansk dystopi af Christian Engkilde

Endelig en apokalypse der foregår i Danmark!

Der er langt imellem dem, men det er nu fedt, når man kan læse en virkelig god fortælling om hvordan samfundet bryder sammen i sit eget land. Og så er den her endda uden zombier :-)

Historien starter med to piger, hvis vej krydses i et tog på hovedbanegården. Helene fra Ribe og Yasmina fra Blågården. Helene er på vej for at besøge sin far, der bor på Vesterbro. Hun er faldet i søvn i toget, opdager at hendes telefon er væk og beskylder straks Yasmina der sidder overfor, for at have stjålet den. Konflikten og kontrasten mellem de to er tydelig.

Deres vej skilles og under Helenes besøg hos sin far rammer katastrofen. Det første meteor slår ned i Borup syd for København og jorden rammes derefter kontinuerligt af en sværm af sten fra rummet. Helenes far er tidligere soldat med flere udsendelser i Afghanistan og så er han også en “prepper”, der har styr på, hvordan man overlever. De overlever ved at gemme sig i et beskyttelsesrum, han har i sin kælder.

Da meteorsværmen efter mere end 24 timer er slut mødes Helene og hendes far af et Danmark der er totalt i ruiner. København er fuldstændig ødelagt og der er kun få overlevende. Helene og hendes far overlever med hjælp fra hans forberedte rygsæk og notesbog fyldt med tips til hvordan man overlever.

Jeg vil ikke afsløre for meget, for der er virkelig mange skelsættende øjeblikke i bogen. Men jeg kan sige, at Helene og Yasminas liv senere kommer til at krydse, og at bogen også handler om et stærkt bånd, der udvikler sig imellem to meget forskellige piger.

Det er er en helt forrygende bog der på realistisk vis beskriver hvordan en ultimativ katastrofe påvirker samfund og ikke mindst mennesker. Den viser mennesker fra sine værste sider, men også fra sine bedste. Historien er virkelig stærk og Christian Engkilde har før i sin trilogi om Pandora skrevet lignende realistisk dommedagsscenarie.

Selvom jeg elsker zombier er det ret befriende at læse noget der rent faktisk kunne ske. Især når det er så velskrevet.
En klar anbefaling af denne ungdomsbog som kan læses fra man er ca. 13 år

Anbefales af Sonny

Materialer