Ugens Børnebog: De glemte vogtere

17.01.24
Forrygende fantasybog af Andreas Boeskov

Bogen handler om den lidt anderledes dreng, Asger, der elsker at tegne forunderlige væsner. Han ved aldrig helt hvad han tegner, fordi hans hånd nærmest har sin egen vilje. En dag begynder han at se ting fra sine tegninger i virkeligheden. Da han bliver angrebet af et kæmpe slangelignende fantasivæsen, er han helt i chok, men en gruppe af mærkværdige børn med noget, der ligner superkræfter, dukker op og redder ham fra at blive fortæret.

Børnene er de glemte vogtere, der beskytter den almindelige verden fra uhyggelige væsner, der bryder igennem sløret der omkranser den. Asger kan tegne væsnerne, fordi han på samme vis har uopdagede kræfter og efter en prøveperiode slutter han sig til dem. Asger har nemlig en helt særlig evne, der gør ham i stand til at aflæse og kommunikere med ”arkivet”, som det sted de glemte vogtere har som base.
Arkivet er et årtusindegammelt magisk opslagsværk, der har eksisteret siden de første vogtere, og det advarer imod brud på sløret og angreb rundt om i verden. Han er nu i træning som vogter, og skal sammen med de andre bekæmpe en sand overflod af angreb der pludselig er begyndt.

”De Glemte Vogtere” er en virkelig forrygende og på mange måder anderledes fantasybog. Den trækker mange tråde og referencer til ”Peter Pan”. Forfatteren J.M. Barrie har faktisk været en af vogterne og sløret imellem fantasien og virkeligheden og skellet imellem børn og voksne er også det, der er på spil i denne bog.

Asgers evne til at tegne fantasivæsner, der bliver til virkelighed, gav mig samtidig lidt Ole Lund Kirkegaard vibes.

Bogen er sindssygt spændende fra start til slut og den får en klar anbefaling fra mig.

Jeg har hørt den på lydbog, hvor den er læst virkelig godt op af Morten Thunbo, og jeg er allerede i gang med at høre toeren ”De Glemte Vogtere – Tidsdyret”. Både lydbogen og ebogen er en blå titel på eReolengo! og tæller derfor ikke i kvoten. Bind to tæller dog.

Den kan læses fra man er ca. 10 år, og hvis man skal arbejde med fantasygenren på mellemtrinnet, er den et godt bud på en medrivende fortælling med virkelig mange temaer der kan tages fat i!

Anbefalet af Sonny

Materialer