Børnebibliotekaren anbefaler: De sidste zoner

02.02.24
Spændende dystopi af Line Kyed Knudsen

Uh, der er nu noget over dystopier! Jeg holder meget af katastrofefilm, og jeg har det lige sådan med dystopier – hvis de ellers er velskrevne. Og det er De sidste zoner så sandelig! De sidste zoner er første bind af serien Jorden under os, som også har et bind 2: Den første stjerne. Selvom mange hemmeligheder bliver afsløret i løbet af bind 1, så skal vores helte i bind 2 for alvor til at kæmpe mod den store fjende. Eller fjender – for både mennesker og uhyrer modarbejder dem (eller menneskerne modarbejder, mens monstrene bare æder…).

De sidste zoner har noget Hunger Games over sig – på den absolut bedste måde! Her er også udkantszoner som holder centrum – luksusbyen New Port – forsynet med alt det de har brug for. Men også internt i udkantszonerne er der problemer og intriger. De forenede zoner kæmper mod en fælles fjende – eller det får zonerne i hvert fald at vide – og alting er derfor i en slags undtagelsestilstand.

Vi har to vidt forskellige hovedpersoner: pigen Vega er ved at blive kørt i stilling til at overtage lederskabet efter sin mor, Mama, i zonen Grape Valley, og hun er derfor vant til at tage fat. Oprøret ulmer i Grape Valley og det er en utaknemmelig opgave Vega er på. Vega føler sig desuden uelsket af sin mor, som tydeligvis foretrækker hendes søster, og Vega er ikke særligt begejstret ved tanken om fremtiden – som dog bliver meget værre end hun kan forestille sig! Drengen, Titan, bor i New Port og er præsidentens søn. Han er rig, berømt og feteret, men føler sig isoleret fra resten af verden, som han ret beset ikke ved ret meget om. Og så har han siden sin mors død for nogle år tilbage lidt af hukommelsestab. Vega og Titan ender på et tidspunkt samme sted, og må lidt efter lidt prøve at optrævle hvad i alverden, der egentlig foregår. Og så prøve at løse problemet og redde menneskeheden. Intet mindre!

Det er en vildt spændende bog, som man dog ikke skal læse umiddelbart inden man skal sove! 

Anbefalet af Louise

Materialer