Foto af romanen 'Fruen' ved siden af nogle andre romaner på en skråhylde på Greve Bibliotek

Bibliotekaren anbefaler... 'Fruen'

17.05.21
Få vores anbefaling af romanen 'Fruen' af Malene Lei Raben, som besøger Karlslunde Bibliotek d. 26. maj

'Fruen' af Malene Lei Raben handler om forfatterens opvækst og særligt hendes forhold til sin mor, Birgit Raben, som hun i romanen bittersødt kalder "Fruen". Moderen, Birgit Raben, som var en kendt foregangskvinde for kvinder i chefstillinger, er en meget dominerende skikkelse i hendes og søsterens liv. Romanen begynder med at forfatteren i et slags sammenbrud i en periode er uden job og rent fysisk mærker det problematiske og kraftige forhold til moderen, der er død noget tid inden.

Sidenhen udrulles forholdet mellem de to og hvordan hun på mange måder har kopieret moderens arbejdsomhed og manglende nærvær for sin datter, når hun er syg, som også får konsekvenser for de tos forhold.
Stort set samtidig med at Malene Lei Raben fødes, forlader hendes far moderen og får et forhold til en anden kvinde, der allerede har et barn og ret hurtigt derefter får de to sønner sammen. Det er således et ret kompliceret forhold de to søstre får til den øvrige familie, som de besøger i weekender i Aalborg fra Sjælland.

Moderen kommer sig aldrig rigtigt over bruddet og tager på mange måder de to døtre, og særligt Malene, som gidsler i den fortsatte konflikt med deres far.
'Fruen' er en fin skildring af den kattepine, som skilsmissebørn kan havne i, når forældrene ikke har børnenes behov særligt godt i fokus og det særligt i de "glade" 70'ere, hvor selvrealiseringens pris overfor børn endnu ikke var opdaget og italesat.

Noget af den fine ved romanen, er også dens nænsomme forsøg på at opklare og gøre op med et problematisk forhold til dominerende og grænseoverskridende forældre, som også 'Rampen' af Jesper Stein excellerer flot i.

Jeg synes at Malene Lei Raben samtidig med at hun kaster skarpt, ubehageligt lys på de dårlige sider hos moderen også giver gode forklaringer og endda ender med at give en slags tilgivelse for den dårlige behandling. Og frem for alt emmer romanen af en trang til at komme videre og lære af en hård opvækst for at bryde dårlige familiemønstre.

Hør Malene Lei Raben fortælle om 'Fruen', onsdag d. 26. maj kl. 19 på Karlslunde Bibliotek.
Klik her for at læse mere om foredraget og købe din billet

Materialer