Foto af et bål på en gade

Gode bøger om oprør!

26.01.21
I går er det 10 år siden demonstrationerne på Tahrir-pladsen i Kairo startede og samtidig er det i Egypten, der lige nu afholdes VM i håndbold. Her er en række gode bøger om oprør, som du kan læse på eReolen.

Det forgangne år har også budt på mange forskellige former for oprør rundt omkring i verden. Her er nogle gode bud på, hvad du skal læse, hvis du vil være klogere på oprørets mange former, formål og konsekvenser. 

Verden i oprør

I USA gik millioner af mennesker sidste år på gaden under parolen BLACK LIVES MATTER for at vise deres modstand mod racisme og politidrab på sorte, og d. 6. januar blev Capitol Hill bestormet af Trump-sympatisører. Men også mange andre steder i verden har folket demonstreret for social og politisk forandring: I Polen mod abortlovgivning, i Hviderusland mod de siddende magthavere og i Mellemøsten og Afrika, hvor gløderne fra det såkaldte arabiske forår vedbliver med at brænde i bl.a. Libanon, Irak og Sudan. Også i Indien demonstreres der lige nu blandt bønder og arbejdere i fødevareproduktionen mod ændringer i landbrugspolitikken.

Revolutionsklassikere

Victor Hugos roman "De elendige", der også er meget kendt som musicalen Les Miserables, omhandler de historiske revolutionære begivenheder, der skyllede gennem Europa i 1800-tallet, og hvis du er til de helt store følelser, kan du roligt starte her. Vil du have en anden, mere afdæmpet, revolutionsklassiker, kan du fx læse Ivan Turgenevs "Fædre og sønner", der omhandler generationskløften mellem de systembevarerende fædre og de revolutionære sønner i 1860'erne Rusland. 

Fra Cairo til dansk kolonihistorie

Hvis det mere er nutidige romaner, du kunne tænke dig at læse, så er det Omar Robert Hamiltons "Byen vinder altid", der foregår i tiden med det arabiske forår i Cairos gader, du skal kaste dig over. Du kan også dykke ned i David Garmarks "Love City", der både beskæftiger sig med dansk kolonihistorie og en malaria-epidemis hærgen.

Latinamerika og det arabiske forår

Hvis du mere er til faglitteratur, så er der også masser af gode bøger om emnet. Dines Boertmans "Hundrede års afhængighed" om revolutioner i Latinamerika eller Rasmus Alenius Boserups bog om, hvad der fulgte det arabiske forår, er begge spændende bøger, der gør dig klogere på verdens mange revolutionære bevægelser, og hvordan de har været med til at forandre verden.

God læselyst!

Oprindeligt skrevet af Rasmus Riiskjær, eReolen.

Materialer