Billede af opslået bog på græsplæne omgivet af blomster
Billede fra Pixabay af pasja1000

Hjælp! Hvad skal jeg læse i min sommerferie?

16.06.23
Fortvivl ikke. Vi har samlet en række anbefalinger fra vores arrangement "Bøger og bobler" forleden.

Vores dygtige bibliotekarer og litteraturformidlere gav forleden inspiration til sommerferielæsning til en del tilhørere, men du kan også se hvilke bøger vi anbefalede herunder. 

Men du kan også altid bestille en Lykkepose til afhentning på Greve eller Tune bibliotek. Lykkeposen er bibliotekets tilbud til dig, der har brug for ny inspiration til læsning eller vil have noget der ligner det, du allerede godt kan lide. Udfyld formularen og lad bibliotekarerne vælger de bedse bøger til dig, ud fra dine ønsker og præferencer. Man kan bestille en Lykkepose til både børn og voksne.
Tryk her og bestil en Lykkepose.

Forside af bogen Saltstien

Louise anbefaler: 
Saltstien af Raynor Winn (99.4)
Raynor og hendes mand Moth mister alt på én gang: alle deres penge, deres jobs og deres hjem. Samtidig bliver Moth diagnosticeret med en sygdom, som på sigt vil få ham til at sygne langsomt hen. Og her er det, at de ret impulsivt beslutter, at hvis de alligevel er hjemløse og ingen penge har, og Moth har et begrænset antal år (eller måneder) at leve i, så vil de opfylde en gammel drøm: nemlig at vandre langs Saltstien, en kystrute i det sydlige England.
Turen ændrer alt for dem. Den giver dem mening og sammenhold. De møder spændende mennesker på vejen, og ser en masse smuk natur. Turen er også fyldt med op- og nedture – både bogstaveligt og i overført betydning. Alt hvad de ejer bærer de på ryggen. Det er hård læsning, for de er virkelig nede og skrabe bunden, og de er mere end én gang ved at give op, men bogen er også fuld af håb. Den er enormt stemningsfuld, og man kan se kystlinjen for sig, lugte saltet i luften og mærke vinden i håret.
Jeg har selv fået lyst til at gå turen. Nu skal jeg bare lige have fri et par måneder.
Det er en selvbiografisk bog, og der er lige kommet en fortsættelse, der hedder ’Den vilde stilhed’.
Reservér Saltstien

Forside af graphic novel: Lydie

Louise anbefaler:
Lydie af Zidrou & illustrator: Jordi Lafebre
Vi er i Frankrig ca midt i forrige århundrede. Den enfoldige unge kvinde Camille føder et barn, som dør ved fødslen. Men to måneder efter er hun overbevist om, at barnet er vendt tilbage, og hun plejer og passer det usynlige barn, som ingen andre kan se. De lokale naboer har lidt ondt af Camille, og de går med på legen. Pludselig er det usynlige barn, som får navnet Lydie, en del af lokalsamfundet. Hun vokser op og kommer i skole, og er en del af hverdagslivet. 
Lydie er en graphic novel eller en tegneserie, om man vil, men selvom man ikke er vant til at læse gode historier på den måde, så er her en god mulighed for at prøve det af. Det er en rigtig fin historie om sammenhold og hjertevarme.
Reservér Lydie

Forside til bogen Sådan lærer du at danse

Louise anbefaler:
Sådan lærer du at danse af Nicola Yoon
Jeg læser ikke særlig tit kærlighedsbøger, så jeg er ingen ekspert på området. Men jeg ved, når noget er godt, og ’Sådan lærer du at danse’ er rigtig god. Vores heltinde Evie er i modsætning til mig en ekspert i kærlighedsbøger og romantik. Men nu er hendes forældre er lige blevet skilt, og hun tror ikke rigtig på kærligheden mere. Hun pakker alle sine kærlighedsbøger sammen og giver dem væk. Det er slut med kærlighed for hende, har hun besluttet. Det er en klassisk begyndelse på en kærlighedsroman, og hun ved det godt selv.
fter et møde med en lidt mystisk gammel dame får Evie pludselig evnen til at se alle de afgørende øjeblikke i et pars kærlighed, når hun ser dem kysse. Hun ser deres møde, deres op- og nedture. Hun kan endda se, hvordan det ender. Og det hjælper ikke just på Evies tro på at kærligheden varer ved.
et er en humoristisk, dejlig og livsbekræftende bog. Som titlen antyder kommer Evie til at lære at danse, og bliver den lidt modstræbende dansepartner til en virkelig hot ung man ved navn Xavier. Vi ved jo godt, hvordan det ender, men det er sådan en dejlig rejse derhen.
Det er egentlig en ungdomsbog, men den kan altså godt læses af midaldrende damer med flere med stor fornøjelse <3
Reservér Sådan lærer du at danse

Forside af bogen Lanny

Louise anbefaler:
Lanny af Max Porter
Det er lidt svært at sige, hvad Lanny handler om. Den er måske mere en stemning end en fortælling. Drengen Lanny bor i britisk idyl ude på landet. Han er en ret speciel dreng. Han er god til alt, får nemt venner, tilegner sig nye kundskaber ret let. Lanny har en særlig forbindelse til naturen, og en dag forsvinder han sporløst. Hele bogen igennem følger ham gennem andres øjne: hans drømmende mors (som skriver ret barske kriminalromaner), hans noget mere pragmatiske far, den aldrende kunstner Pete, som underviser Lanny i tegning, og den mystiske entitet, naturånd måske, Døde Papa Skælrod. Døde Papa Skælrod hører og fornemmer alt hvad der sker i byen, og når vi læser, hvad han oplever, er teksten rodet, i brudstykker, poetisk og sær. Og fascinerende. Jeg vil ikke røbe, hvad der sker med Lanny efter han forsvinder. Jeg vil kun sige at hele læseoplevelsen er helt unik, drømmende og vidunderlig. Bogen kræver noget af sin læser, så giv jer god tid til at læse den. Jeg garanterer, at oplevelsen er det hele værd!
Reservér Lanny

Forside til bogen Daisy Jones & the Six

Julie anbefaler:
Tre bøger af forfatteren Taylor Jenkins Reid. Fælles for dem er, at de har en stærk kvindelig hovedperson, og historien foregår over flere årtier, men grunden til at I skal læse dem er, at historierne lige så godt kunne være sande som fiktion. Så hvis I godt kan lide biografier, er de også noget for jer. Her bare tekst til en af dem og de andre er: Evelyn Hugos syv ægtemænd og Carrie Soto vender tilbage. 
Daisy Jones & The Six af Taylor Jenkins Reid
Her er vi i USA i 1970’erne, hvor vi hører bandets historie fortalt i interviewform af alle medlemmer. Bandet består til en start af The Six anført at forsanger Billy Dunne. De kæmper for at bryde igennem, men det sker først, da de sættes sammen med sangerinden Daisy Jones. De bliver en kæmpe succes, men også kortvarig, fordi både Billy og Daisy kæmper med stoffer og alkohol – og også mod hinanden i et dramatisk had/kærlighedsforhold, hvor alt på den ene side er magisk og på den anden river de hinanden og bandet fra hinanden. Interviewformen viser medlemmernes forskellige sandheder og perspektiver på begivenheder, så det føles som en rigtig dokumentar. Det var den første bog af hende, jeg læste, og jeg måtte på Spotify og søge efter dem bagefter, fordi jeg var sikker på, at de faktisk fandtes.
Reservér Daisy Jones & The Six

Forside af bogen Kongetro

Julie anbefaler:
Kongetro og Arvestål af Tobias Bukkehave
Kongetro
Tidl. udsendt soldat Tom Cortzen har egentligt forladt Danmark og er kun vendt tilbage for at begrave sin far. Her bliver han opsøgt af tidl. kollega i Jægerkorpset, som har brug for hans hjælp til en hemmelig mission. I Dubai er en dygtig programmør fundet dræbt og han skib er gennemrodet. Hans danske kæreste er forsvundet, og Forsvarets efterretningstjenestes udsendte, som i øvrigt er Toms gode ven, er også blevet dræbt. Tom tager af sted for at opklare mordet. Sagen trækker tråde til politiske ledere i hele verden og involvere AI-teknologi.
Reservér Kongetro
Arvestål
Tom er nu en del af en dansk fuldstændig hemmelig efterretningsenhed. Der er stadig uopklarede tråde fra bog 1, men samtidig involveres gruppen i en sag om stormagternes interesser i Arktis. Tom sendes til Grønland for at spionere på en dansk geolog, der har lækket hemmelige oplysninger til Russerne. Pludselig dukker amerikanerne også op, og hjemme i Danmark er der kommet ny forsvarsminister, der sidder for enden af forhandlingsbordet med stormagterne. Der bliver ikke spillet efter reglerne, og efterretningsenheden kæmper både med spioner, drab, afpresning og den nye forsvarsminister, der ikke er helt lige så positivt anlagt overfor en hemmelig enhed.
er er fart over feltet i begge bøger, og de er rigtig spændende. Samtidig virker senarierne i begge bøger troværdige og som noget, der faktisk kan ske i virkeligheden. I Arvestål, der udkom maj 2022 nævnes fx også corona, så settingen er nutidig. 
Reservér Arvestål
Tredjedel af serien, Aftenland, udkommer 20/6, henvend dig på biblioteket for at blive skrevet op.

Forside af bogen Mads P - væddeløber og verdensmester

Julie anbefaler:
Mads P - væddeløber og verdensmester af Per Bausager
Tour de France starter her 1. juli, så derfor er det oplagt at tage en biografi med om cykelrytter Mads Pedersen, som udover Vingegaard nok er en af vores største chancer for en etapesejr. I biografien fortæller Mads om sin karriere med op- og nedture, og hvordan det har formet hans mindset og ham selv som cykelrytter. Tilsat sjove og spændene historier fra cykelløbene og holdkammerater. Han er jo en stor personlighed, der siger, hvad han mener og tænker. Til gengæld forventer han også meget af sig selv, så det kammer ikke over og bliver arrogant. 
Det er Per Bausager, der har skrevet bogen, og det har han gjort godt. Den er stort set kronologisk opbygget, har en god længde, og der er ingen gentagelser, som nogle sportsbiografier desværre har en tendens til. Til gengæld kan man springe de to sidste kapitler af Per Bausager over.
Reservér Mads P - væddeløber og verdensmester

Forside af bogen Kasper Hjulmand - fodbolddrømmer

Julie anbefaler:
Kasper Hjulmand - fodbolddrømmer af Morten Glinvad
Vi spiller på fredag mod Nordirland, så jeg har også taget min absolutte yndlingssportsbiografi med. Kasper Hjulmand er herrelandsholdets træner i fodbold. Biografien udkom i 2020 og er skrevet fra 2017 og op til, at han blev landstræner. Siden er udkommet en ny version (2022) med ekstra kapitler om de to første år som landstræner med selvfølgelig særlig fokus på EM 2021. Biografien handler om Kasper Hjulmands karriere mest som træner men også om sin opvækst, som har formet ham til den træner, han er i dag.
Selvom det også er spændende at høre om hans tid Nordsjælland og Mainz, så er det mest interessante hans fodboldfilosofi, som er virkelig gennemtænkt. Mange af hans ideer vil I allerede kunne genkende fra landsholdet, og jeg kan læse, at DBU stadig arbejder sig hen mod hans ønsker. Det er en virkelig spændende filosofi, som altså bliver uddybet i bogen, og så fremstår han som en meget sympatisk og menneskelig træner, så jeg er virkelig optimistisk ift. Landsholdets fremtid.
Reservér Kasper Hjulmand - fodbolddrømmer

Forside af bogen Hvad jeg tænker mens du taler

Viggo anbefaler:
Hvad jeg tænker mens du taler af Alberte Winding
Alberte Winding har med sin seneste roman, Hvad jeg tænker mens du taler, skrevet om en kvinde i sorg. En kvinde i vrede. En kvinde i forandring. 
Pio er midt i 50’erne, hun bor alene, hun er fraskilt, og hendes søn er flyttet til Paris. Til daglig arbejder hun som sanger med sin halvirriterende kollega Martha, som hun turnerer med. Foretagendet går imidlertid i vasken da Pio under en koncert mister stemmen. Pludselig står hun uden planer, uden familie og må se ensomheden i øjnene. I forlængelse heraf overtales hun til at tage med Martha og hendes nabo, Aksel, i hans sommerhus. En tur, som bliver startskud for hjemsøgende overvejelser og refleksioner over familieforhold, tiden der går, og det menneske man prøver at være igennem sit liv.
For læsere, der gerne vil opleve en nærværende og ærlig fortælling om bundsolide følelser fra en kvinde i 50’erne – en figur, vi i alt for sjældent ser repræsenteret i kunsten.
Reservér Hvad jeg tænker mens du taler

Forside af bogen Livet går over sine bredder

Viggo anbefaler:
Livet går over sine bredder af Lea Marie Løppenthin
Med Livet går over sine breder har Lea Marie Løppenthin begået lidt af en vanvittig roman – på den gode måde!
I det, man måske kan kalde en kollektivroman, møder vi nogle mennesker, hvis liv på den ene eller anden måde er forbundet til bedemandsfirmaet Cyklus. Et, firma, der har specialiseret sig i at kompostere afdøde, sådan at kroppen bliver nedbrudt og ”tilbagebetaler” sine råstoffer til naturen. Det er nemlig et langt mere klimavenligt alternativ end f.eks. kremering. Det besynderlige er imidlertid, at der i den maskine, som varetager komposteringen, opstår nogle helt specielle mennesker af muldjorden. Mennesker, der udånder ilt, udvikles ekstremt hurtigt, og som ikke har behov for føde. Mennesker, der, trods deres egenart, må indgå i verden og finde sig til rette i alle dens besynderligheder. Og nårh ja, så får vi også lige nogle kapitler om en græsk gudinde!
Til læseren, som vil opleve noget god og syret litteratur, der giver stof til eftertanke. 
Reservér Livet går over sine bredder

Forside af bogen Jeg gjorde danerne frie

Martin anbefaler:
Jeg gjorde danerne frie af Jakob Brodersen
En kontrafaktisk fortælling i et moderne Danmark hvor det aldrig var lykkedes munken Poppo at omvende Harald Blåtand til kristendommen. Danmark lever fortsat med deres gamle asetraditioner, eller i hvert fald med morderne kommercielle versioner af de gamle traditioner. Da en tredje Jellingesten bliver fundet, med en Kristusfigur og skriften ’Jeg gjorde danerne kristne’. Dette afføder nu en række hændelser for arkæologen Sven Thorsen, som bl.a involverer politiske magtkampe, og Islandske terrorister. En fornøjelig lille roman, med et spændende ’hvad hvis…?’ scenarie.
Reservér Jeg gjorde danerne frie

Forside af bogen Frygtelige Fynske Fortællinger 2

Martin anbefaler:
Frygtelige Fynske Fortællinger 2: Alt Godt fra Havet 
Vi skal tilbage til Fyn i denne novellesamling hvor en perlerække af danske gyserforfattere igen kaster sig over den stakkels ø. Vi kommer både rundt om hjemsøgelser og besættelser, om psykologiske gys, og kosmiske rædsler. Perfekt til et fint lille gys på de lyse sommernætter. Især hvis ferien går til Fyn…
Reservér Frygtelige Fynske Fortællinger 2

Forside af bogen Elven

Thomas anbefaler:
Elven af Rosa Liksom
Elven af Rosa Liksom, som er fra Finland, foregår under Laplandskrigen i efteråret 1944. En gruppe store børn får til opgave at fragte familiernes køer i sikkerhed på den anden side af elven i Sverige. Børnene skal undervejs både prøve selv at få mad og drikke og husly og sørge for det samme til køerne. De voksne er enten beboere på landet eller en slags repræsentanter for myndighederne og endelig, allermest, soldater af enten tysk eller finsk herkomst. Men for børnene spiller det ingen rolle hvem de er: De er allermest bare utilregnelige og farlige.  
Hovedpersonen er en 14-årig unavngiven pige og hun udvikler sig i løbet af den frygtelige flugt. Rosa Liksom er fremragende til at beskrive hvordan hun oplever det hele som vilkårlige ydmygelser blandet med pludselig fred i form af tryg græssen for køerne og en lade at sove i og lidt mad. Særligt beskriver hun flot afhængigheden mellem køerne og børnene, der nærmest kan tale med hinanden.  
Reservér Elven

Forside af bogen Gode piger drømmer ikke

Thomas anbefaler:
Gode piger drømmer ikke af nadia Kakasur
I Gode piger drømmer ikke af danske Nadia Kakasur følger vi hovedpersonen Linas opvækst i en kurdisk familie i Kolding. Hendes mor flytter efter mange forsøg endelig fra hendes voldelige far. Morens forældre forsøger at få hende til at vende tilbage, da den sociale kontrakt i deres kulturelle baggrund gør det skamfuldt at skilles fra sin mand. Det er også forbundet med en iboende skabt skam for Lina at være alene med drenge, men hun forelsker sig ikke desto mindre i en etnisk dansk ung mand og har et skjult forhold med ham, men det udvikler sig ikke så godt, som man næsten kan regne ud.  
Bogen skildrer meget fint hvor svært det for unge mennesker med baggrund i arabisk/mellemøstlig baggrund, der efterlever forskellige grader af tolkning af islam, at vokse op i Danmark, hvor den enkeltes frihed er nærmest vigtigere end alt andet.
Jeg har gennem min læsning af bogen fået en større forståelse for de enkelte mennesker i det parallelle liv, der leves i familier med muslimsk baggrund.  
Reservér Gode piger drømmer ikke

Forside af bogen Rans vilje

Thomas anbefaler:
Rans vilje af Peder Frederik Jensen
Rans vilje af Peder Frederik Jensen foregår på Sydlolland i tiden efter den store oversvømmelse i 1872. Den ikke helt unge sømand Roar har slået sig ned på en ø yderst i mundingen af Rødby Fjord, hvor han har bygget en stormflodssikker hytte. Han kender nemlig havets kræfter og står her i modsætning til landbefolkningen, som godt nok nogenlunde har lært at leve af fiskeri og de dyrkningsmetoder, der nu kan fungere med ebbe og flod i fjorden. Da vandet trækker sig tilbage, samler han en lille pige op, der flyder rundt i en kasse. Han tager sig af hende, selvom det er svært for ham at knytte sig til nogen, og de to udvikler et forhold på trods. Myndighederne og den overlevende, øvrige befolkning vender så småt tilbage og der opstår konflikt mellem ham og dem, der vil bygge dæmninger, så området kan blive dyrket som effektivt landbrug.  
Peder Frederik Jensen formår virkelig at give liv til den her gamle kultur. Og dens sagn og myter og utroligt barske vilkår, får han skrevet godt frem.
Rans vilje minder lidt om Kaptajnen og Ann Barbara af Ida Jessen i sin skildring af en ensom mandeskikkelse, der forsøger at overleve på naturens præmisser og samtidig er de begge gode skildringer af vores mislykkede forsøg på at tæmme naturen og på den måde også en slags økokritik.  
Reservér Rans vilje

Forside af bogen De sidste 10 eller 11 dage i Magnus Saxtorphs...

Thomas anbefaler:
De sidste 10 eller 11 dage i Magnus Saxtorphs sælsomme og ulykkelige liv af Jeppe Krogsgaard Christensen
Romanen her med den helt særlige titel: De sidste 10 eller 11 dage i Magnus Saxtorphs sælsomme og ulykkelige liv af Jeppe Krogsgaard Christensen har en af de bedste skrevne begyndelser jeg længe har læst. Magnus Saxtorph er en ældre mand, der hver eneste dag, rituelt, gør det samme: tager ind til hovedbiblioteket i København og sætter sig på øverste etage og lader som om han arbejder, som litteraturanmelder. Det viser sig nemlig ret hurtigt at han er blevet fyret fra sit arbejde som netop litteraturanmelder. Det viser sig også ret hurtigt at der er gode grunde til hvorfor han lader som om han tager på arbejde. Hvilke vil jeg ikke afsløre her, for det er noget af det, der faktisk gør en tilsyneladende kedelig roman, til et stykke spændende og også ret tragikomisk stykke litteratur.  
Jeg slugte den på meget kort tid og den sidder i mig som en stemning, når jeg fx tjekker ud og ind på Københavns s-togs stationer. Hvorfor vil du forstå, hvis du læser den!  
Reservér De sidste 10 eller 11 dage i Magnus Saxtorphs sælsomme og ulykkelige liv

Forside af bogen Flugt

Thomas anbefaler: 
Flugt af Carl Frode Tiller
Efter den helt fantastiske trilogi 'Indkredsning' har norske Carl Frode Tiller nærmest overgået sig selv med romanen Flugt, der handler om et par, hvis søn lige er død.  
Den begynder med, at de to mødes igen efter at være gået fra hinanden, nok grundet sorgen, og hun, der er pianist, sætter sig til pianoet og spiller Bach. Musikken smyger sig og går i forbindelse med parrets tilbageblik på livet sammen med deres søn, som kun blev 12 år. Langsomt og tonalt oprulles et uligevægtigt samliv set gennem deres øjne - også drengens - og jeg, som læser, har sjældent i den grad været opslugt af ord, der flyder velkonstrueret over siderne som toner fra den bedst komponerede klassiske musik.  
Ja, det er virkelig en særlig oplevelse af læse Flugt, så fuld af sorg, kærlighed, smerte, skønhed som kun den bedste musik og litteratur kan være det.
Reservér Flugt