Billede af skrivemaskine, der skriver digte

Verdens Poesidag: Poesien som spejl og vindue

21.03.23
Lad dig inspirere af digtere på Verdens Poesidag, der udfordrer stereotyper og give en stemme til dem, der ofte overses.

Digte kan skabe rum, man som læser kan spejle sig i. Når vi læser om nogen, der ligner os selv, føler vi os set og bekræftet. Denne litterære repræsentation er særligt vigtig for marginaliserede grupper, som kæmper for lige rettigheder og muligheder for alle uanset køn, seksualitet, etnicitet, klasse eller handicap.

Tag eksempelvis Caspar Eric. Han oser af vrede, frustration og kunstnerisk begavelse i sin seneste digtsamling Nye balancer, der portrætterer de fordomme, man møder som menneske med et handicap. Eric giver en stemme til dem, vi sjældent hører fra. Men lige så vigtigt er det, at poesien kan være et vindue til andre måder at leve på.

World Poetry Day

Hvorfor fejrer vi Verdens Poesidag? Den 21. marts hvert år anerkender vi poesiens uundværlige rolle som en katalysator for forståelse, empati og samhørighed. Dette FN-initiativ, orkestreret af UNESCO, er en hyldest til sproglig mangfoldighed og poesiens evne til at transcendere grænser og kulturer.

At læse poesi er en invitation til at udforske og opleve verden. Digte kan skabe forbindelser på tværs af tidsaldre og kulturer og dermed hjælpe os med at finde fællesskab i vores menneskelige erfaringer. 

Læs Litteratursidens tema om lyrik.

Bliv inspireret til at udforske verden gennem poesi og se den med nye øjne på Verdens Poesidag.

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

Materialer