Fotograf: Ulrik Jantzen

'Det blinde øje' vandt Weekendavisens Litteraturpris

30.01.24
Mathilde Walter Clark tildeles Weekendavisens Litteraturpris 2023 for sit foruroligende gode og tankevækkende værk 'Det blinde øje'. 

Fagbogen, som detaljeret skildrer den danske minkproduktions mørke sider, har fået stor anerkendelse for sin dybdegående journalistik.

I 'Det blinde øje' udtrykker Clark sin undren over, hvorfor det blev tårerne fra minkavlerne, der kom til at fylde i medierne og sidenhen den såkaldte lovhjemmelsfejl og ikke forholdene for minkene og det forfærdelige aflivningsarbejde i efteråret 2020, hvor alle danske mink blev beordret aflivet på grund af mutation af coronavirus.

Klik her og læs Litteratursidens anmeldelse, som er skrevet af bibliotekar ved Greve Bibliotek 

I 'Det blinde øje' udforsker Mathilde Walter Clark minkproduktionen i Danmark og afslører de chokerende forhold og den omfattende indflydelse fra landbrugslobbyen og minkavlernes foreninger. Med sin karakteristiske blanding af journalistik og essayistik har Clark formået at skrive en bog, der ikke alene informerer, men også udfordrer læserens perspektiv på dyrevelfærd og industrielle praksisser.

Med 'Det blinde øje' har Mathilde Walter Clark ikke blot skrevet en kritisk bog, men også skabt et væsentligt bidrag til den offentlige debat om dyrevelfærd og miljøspørgsmål i Danmark. Hendes evne til at kombinere dybdegående undersøgelser med en engagerende fortælleform har resoneret med både kritikere og læsere og gjort bogen til et must-read for alle samfundsinteresserede danskere.

Weekendavisens Litteraturpris

Siden 1980 har Weekendavisens anmeldere hvert år i december udpeget bøger, både skøn- og faglitteratur, som derefter kommer til afstemning blandt avisens læsere i januar det følgende år. 

Prisvinderen modtager 100.000 kroner, der uddeles med støtte fra Den Berlingske Fond. Blandt tidligere vindere er Søren Ulrik Thomsen, Naja Marie Aidt, Kristian Ditlev Jensen, Stine Pilgaard og Suzanne Brøgger

Oprindeligt skrevet af Nadja Agerbak, Litteratursiden.

Materialer