Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
Gratis
Lokalitet
Greve Bibliotek
Portalen 2
2670 Greve
Lokalitet
Greve Bibliotek
Arrangører
Greve Bibliotek, Forskningens Døgn
Målgruppe
For voksne
Voksenarrangementer

Fusionsenergi

23.04.24
Forskere over hele verden samarbejder om at skabe en energikilde, der kan være central på vejen mod en sikker, CO2-neutral og bæredygtig energiforsyning. Næste skridt er ITER - verdens største fusionsenergieksperiment.

Menneskehedens største udfordring er at sikre en omstilling til en bæredygtig energiforsyning samtidig med stigende efterspørgsel på energi. Tænk, hvis en del af løsningen kunne komme fra at efterligne det vildeste naturen gør. Tænk, hvis man kunne efterligne Solens energiform direkte på Jorden.

Det er dét, man forsøger med fusionsenergiforskningen.

Med fremtidens fusionsenergi-kraftværker vil vi have en sikker og i praksis uudtømmelig energikilde med minimal affaldsproduktion. I oplægget vil I høre om, hvad fusionsenergi er og om, hvordan årtiers internationale forskning er på vej mod at realisere drømmen. Der vil være et fokus på næste skridt, som er verdens største forskningsfacilitet ITER, der lige nu bygges i Sydfrankrig i et hidtil uset internationalt samarbejde mellem EU, Japan, Sydkorea, Kina, Rusland, Indien og USA.

Foredraget illustreres med demonstrationsforsøg og afholdes af Mads Mentz-Jørgensen fra DTU Fysik i samarbejde med Forskningens Døgn.