Zu
z

Zu og stjernestøvet

15.12.17
Om venskab, mobning, døden og gopler

I sommerferien mellem 6. og 7. klasse drukner Zu's bedste veninde Franny. Bogen beskriver fint hvordan Zu kæmper for at komme igennem sorgen og hvordan hun leder efter en årsag til drukneulykken. Men samtidigt optrevles, ved hjælp af flashbacks, historien om Zu og Frannys venskab. For var de egentligt bedste veninder mere? Fra at have brugt alle vågne timer sammen og fra at foragte de populære piger for deres overfladiskhed, ændrer Franny sig nærmest natten over og Zu kan slet ikke følge med. Da Franny sætter sig over til de andre piger og snakker makeup og smykker, snakker Zu til alles rædsel om tis. Hurtigt glider deres venskab ud og Zu er alene og ensom i klassen. De to piger har dog tidligere lovet hinanden at de aldrig vil ende som de populære piger og Zu prøver med en sidste kraftanstrengelse at få Franny til at forstå. Men forsøget ender ret katastrofalt og Franny går grædende og ydmyget derfra. Det bliver det sidste de nogensinde ser til hinanden. 

I sin sorg over Frannys død holder Zu fast i troen på, at hun er blevet brændt af en giftig gople og i sin jagt på sandhed lærer hun en masse om gopler. Som læser af bogen ender man også med en masse viden om gopler. Hvilke (tro det eller ej) er nogle ret så interessante dyr. Forfatteren har lavet sin research godt og bagerst i bogen er der henvisninger til hvor man kan lære mere om gopler.

Her kan du besøge New England Aquarium i Boston, hvor Zu første gang bliver fascineret af goplerne: New England Aquarium

Og her kan du se den video som Mrs. Turton viser Zu i kapitlet Bestøvning: https://youtu.be/eqsXc_aefKI

 

 

Materialer