På bibliotekarens natbord

13.11.18
...hele verden ligger på mit natbord for tiden

Ikke bare hele verden ligger på mit natbord, men også fortællinger fra alle tider, ligger klar på natbordet til at blive læst og genlæst.

Jeg er næsten færdig med at genlæse Karen Blixens Den afrikanske farm. Alene den første sætning fører mig fluks ud på farmen: "Jeg havde en farm i Afrika ved foden af bjerget Ngong..." Jeg kan høre Karen Blixens tørre, lidt knirkende stemme for mig, når hun på et fint og ganske anderledes engelsk læser op; men jeg læser nu hendes fortællinger på dansk. Det er især spændende at følge med i, hvordan hun beskriver sine tætte og varme relationer til alle de mennesker, der arbejder på hendes farm, og hvordan hun samtidig også får givet en nutidig læser et indblik i samtidens syn på de afrikanske arbejdere på farmen: der er på alle måder en verden til forskel.

I bunken ligger også den grønlandske geolog Minik Rosings spritnye erindringer: Rejsen til tidernes morgen. Det er faktisk lidt snyd, for det er ikke en biblioteksbog: Bogen er så ny, at vi ikke har fået den på biblioteket endnu, men det er allerede muligt at reservere den. Minik Rosing er verdenskendt for at have fundet spor af det ældste liv på jorden, næsten 4 mio. gammelt, i Grønland, og i øvrigt kendt af mange for hans sprudlende og engagerede formidling af Grønlands, og resten af vores verdens, geologiske fortid. I sine erindringer fortæller han om jorden set fra Grønland, som undertitlen også lyder - og om de dele af hans eget liv der handler om geologien, forskningen og formidlingen.

Både Karen Blixens Den afrikanske farm og Minik Rosings Rejsen til tidernes morgen findes som ebøger på eReolen.