Billede af stående Kristian Bang Foss
Foto: Morten Holtum

Forfatterportræt: Kristian Bang Foss

31.08.20
Den både skarpe og humoristiske forfatter Kristian Bang Foss gæster Greve Bibliotek til Forfatterdagen 2020.

Egentlig har Kristian Bang Foss udgivet bøger siden 2004, hvor han debuterede med romanen Fiskens Vindue. Senere skrev han Stormen i 99 (2010) og Døden Kører Audi (2012). Men i efteråret 2019 fik Kristian Bang Foss for alvor en bred opmærksomhed hos de danske læsere med sin roman Frank Vender Hjem bl.a. nomineret til DR Romanprisen.

Optaget af klasse

Romanen Frank Vender Hjem blev bl.a. sammenlignet med Henrik Pontoppidans Lykke-Peer. Grunden er nok først og fremmest, at bogen er meget optaget af, hvilke faldgruber der er for mennesker, der bevæger sig opad den sociale rangstige. 

Se og hør Kristian Bang Foss fortælle om social klasse
 


Flere af Bang Foss' romaner berører faktisk klasse og andre samfundstematikker. I Stormen i 99 følger vi en gruppe medarbejdere på et lager i perioden op til titlens famøse uvejr. I Døden Kører Audi mister hovedpersonen Asger sit job i reklamebranchen og tager arbejde som handikaphjælper for en mand ved navn Waldemar. På den måde falder han fra den kreative klasse, fra reklamernes glansbilleder til en helt anderledes dyb involvering i de reelle og helt konkrete udfordringer i Waldemars liv. I det aparte møde, finder de alligevel hinanden i en fælles blik på samtidens absurditeter. 

Humoristen 

Noget der helt centralt for Kristian Bang Foss' forfatterskab er en smag for underfundig humor. Bang Foss er eminent til at skrive både interne jokes og nærvær, men også ubehag frem i dialogerne mellem sine karakterer. Som læser føler man, at man er vidne til rigtige relationer, der udspiller sig, og på den måde får man et dybere engagement i bogens plot. 
På samme måde har Bang Foss en evne til at skrive satire over det moderne mennske  - måske især mænd - og deres svaghed for hurtige tendenser. Som for eksempel i Frank Vender Hjem, når den arbejdsløse humanistiske akademiker Frank i en søgen efter mening og duelighedsfølelse forsøger sig som kajakroer - uden vel at mærke at sætte sig ordentligt ind i hvordan man rent faktisk gør. Uden at spoile for meget, kan man roligt sige, at det får skæbnesvangre konsekvenser.
Vi glæder os til at byde Kristian Bang Foss velkommen. Greve Biblioteks Podcast har et afsnit netop om Frank Vender Hjem - du kan høre det her:
 

Hent gratis billet til Forfatterdagen 2020.

Materialer