En bog du skal læse: Heimat : et tysk familiealbum

19.08.20
Er du interesseret i tysk historie? Læser du slægtsromaner? Kan du godt lide (at læse om) familiehemmeligheder? Kan du svare ja til bare et af disse spørgsmål, er Heimat: et tysk familiealbum noget for dig!

Heimat er det tyske ord for hjemstavn eller fædreland, og det er netop sin tyske families rødder og historie, som den tysk-amerikanske forfatter Nora Krug er på jagt efter i det hun kalder sit "tyske familiealbum." Det er først på afstand, som bosiddende i USA, at Nora Krug kommer i gang med sin søgen, selvom hun allerede som barn i Tyskland i 1980erne godt kunne fornemme noget usagt og noget, man ikke talte om. Med dette udgangspunkt begiver Nora Krug sig tilbage til tiden under 2. verdenskrig og det nazistiske styre, og hun får stykket sin families historie sammen - så godt som det nu lader sig gøre...

På denne måde er Heimat en del af den tyske "Vergangenheitsbewältigung", den tyske forholden sig til den nazistiske fortid, og som så mange andres bliver Nora Krugs undersøgelse af sin families fortid også til en diskussion af skyld og skam - set på historiens afstand. Dette tema, hvordan forholder vi os til fortiden, familiehemmeligheder og "forkerte" valg i den nære såvel som den fjerne fortid, i familien såvel som i samfundet, er evigt aktuel og kommer i mange former. Netop derfor er Heimat relevant for mange af os og gør et stort indtryk, når vi følger Nora Krugs vanskeligheder med at rumme alle de nødvendigvis modsatrettede følelser, der opstår i kølvandet på hendes afdækning.

Heimat: et tysk familiealbum er sat op som en scrapbog: Allehånde billeder, notater, dokumenter, tegneseriestriber og fotografier fra Nora Krugs undersøgelser er "sat ind" i bogen, som sammen med teksten bliver en art dagbog over rejsen tilbage og samtidig netop et familiealbum med stamtræer og portrætter. Bogens format, de mange detaljer at orientere sig i, kan betyde, at man er "nødt til" at læse langsommere for at nå at få alle opslagets detaljer med, men måske er det netop derfor, at den gør så stort et indtryk? Fordi vi giver os tid til at lade historien synke ind?

Materialer