Læsekredse

Vil du læse med? Bliv medlem af en LÆSEKREDS på Greve Bibliotek

For dig, der elsker bøger

Hvis du savner inspiration til eller struktur på din læsning, kan det være en idé at melde sig ind i en af bibliotekets læsekredse. Lad dig inspirere, udfordre og forandre af de hundredvis af læseoplevelser, som venter i bibliotekets læsefællesskaber. Der er helt sikkert noget for dig!

Hvad er en læsekreds?

Icon Description

En læsekreds er et hold af læseentusiaster, der læser en håndfuld bøger og mødes på biblioteket til snak og hygge – typisk en gang om måneden i løbet af en sæson fra efterår til forår. Her på biblioteket findes alle mulige slags læsekredse med forskellige fokuspunkter. Én læsekreds læser eksempelvis kriminalromaner, en anden læser science fiction, og en tredje læser de store klassikere. På den måde afspejler læsekredsene de interesser, som vi går rundt og deler, uden vi ved det selv. Som medlem af en læsekreds er der således både mulighed for at udvide sit litterære interessefelt og møde andre ligesindede ved samme lejlighed.

Mere om læsekredse

Icon Description

Vores læsekredse er i praksis selvkørende. Det vil sige, at læsekredsmedlemmerne selv udvælger en tovholder, der kan varetage flere administrative opgaver – herunder litteraturvalg, mødedatoer og generelle informationer. Det væsentlige er, at en bibliotekar ikke deltager ved møderne, men fungerer som kontaktperson mellem læsekreds og bibliotek. Bibliotekaren kan dog assistere nogle af de ovenfornævnte administrative opgaver, hvis det ønskes, som fx at foreslå sæsonens romantitler.
Læskredse kan handle om alt mellem himmel og jord. Det vigtigste er blot, at vi læser noget spændende litteratur, der påvirker og former os.

I øjeblikket har vi følgende læsekredse:

Greve Bibliotek

Læsekreds 1 (lukket for tilmelding)

Icon Description

Vi mødes 1. torsdag hver måned på biblioteket i Hundige.

Læsekreds 1 læser en bred vifte af forskellige forfattere og temaer som de selv har udvalgt og som biblioteks kontaktperson anskaffer. Læsekreds 1 er en selvkørende læsekreds. De læser 8-9 bøger pr. sæson.

Kontaktperson på biblioteket:  Peter Nielsen  E-mail: pni@grevebib.dk 

Læsekredsen optager i øjeblikket ikke nye medlemmer.

Læsekreds 2 (lukket for tilmelding)

Icon Description

Læsekreds 2 mødes 2. torsdag hver måned på biblioteket i Hundige

Læsekredsen har i flere år læst en bred vifte af forskellige forfattere og temaer. 

Læsekreds 2 er en selvkørende læsekreds. Læser 6-7 bøger pr. sæson. Kontaktperson på biblioteket: Thomas Damholt: thda@grevebib.dk

Læsekredsen optager i øjeblikket ikke nye medlemmer

Bogormen (åben for tilmelding)

Icon Description

Bogormen er en læsekreds der mødes den første onsdag i måneden, om eftermiddagen på biblioteket i Hundige.

Læsekredsen læser en bred vifte af forskellige temaer og forfattere.
De afholder også en kulturel tur til foråret.

Bogormen er en selvkørende læsekreds. 6 bøger pr. sæson.

Er du interesseret i at høre nærmere og blive en del af denne læsekreds, så skriv til kontaktperson på biblioteket: Martin Christensen: mcn@grevebib.dk
 

The Fantasy Fellowship: Greve (Tilmelding via Facebook)

Icon Description

The Fantasy Fellowship i Greve er en læsekreds med fantasy til voksne

De mødes den første tirsdag i måneden på biblioteket i Hundige.

Gruppen er organiseret gennem deres egen Facebookgruppe, men mødes stadig fysisk og diskuterer den læste bog.
Læsegruppen er selvkørende.

Kontaktperson på biblioteket: Martin Christensen: mcn@grevebib.dk.

Facebookgruppen kan findes her: https://www.facebook.com/groups/1909429342490305
Der læses 5-6 bøger pr. sæson.

Tilmelding sker via Facebookgruppen.

Tirsdagsholdet (venteliste)

Icon Description

Mødetid en tirsdag hver måned fra 17.30 til 19.00 på Greve Bibliotek

Tirsdagsholdet er en læsekreds, som er kommet på biblioteket i mange år. Vi læser alt mellem himmel og jord og har efterhånden erfaring med forskelligartet litteratur. Det bliver til spændende møder, der indebærer alt fra heftig diskussion til hyggelige sniksnak. 

Her læses fem bøger på en sæson, der typisk varer fra september til marts.

Ønsker du at vide mere eller at komme på venteliste, kan du kontakte litteraturformidler, Viggo, på viah@greve.dk

Tirsdagspigerne (åben for tilmelding)

Icon Description

Mødetid tirsdag hver måned fra 17.00 til 19.00 på Greve Bibliotek

Tirsdagspigerne er kommet regelmæssigt på Greve Bibliotek igennem en lang årrække. Først for nyligt er kredsen blevet selvkørende, således at deltagerne mødes uden bibliotekar. Det er en rutineret læsekreds, hvor snakken og diskussionen om litteraturen forløber helt naturligt.

Her læses fem bøger på en sæson, der typisk varer fra september til marts.

Hvis du ønsker at deltage i læsekredsen, kan du kontakte litteraturformidler, Viggo, på viah@greve.dk

Tarok (åben for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: Sidste torsdag i måneden, september til marts (inkl.) kl. 15 på Greve Bibliotek

I læsekredsen bliver der læst ”alt” mellem himmel og jord, danske såvel som udenlandske romaner (på dansk), historiske, aktuelle, klassikere samt det midt imellem.

Læselisten bliver til i fællesskab mellem bibliotekaren og læsekredsen. På læselisten i forrige sæson fandt man fx Blomsterdalen af Niviaq Korneliussen og Miss Island af Audur Ava Olafsdottir.

Læsekredsen er pt. åben for tre nye medlemmer, så hvis du synes, at læsekredsen lyder som noget for dig, så send en mail til kontaktbibliotekaren, Julie Hougaard, mail: juh@grevebib.dk

Læs dansk (åben for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: Første tirsdag i måneden, september til april (inkl.) kl. 16.15 på Greve Bibliotek

I læsekredsen bliver der fortrinsvist læst danske romaner fra de sidste ti års tid, dog med afstikkere til de øvrige nordiske lande.

I næste sæson læser vi blandt andet: Sveas søn af Lena Andersson, Store Kongensgade 23 af Søren Ulrik Thomsen og Adam i Paradis af Rakel Haslund-Gjerrild. 

Læsekredsen er pt. åben for et par nye medlemmer, så hvis du synes, at læsekredsen lyder som noget for dig, så send en mail til kontaktbibliotekaren, Thomas: thda@grevebib.dk

Nordiske pletskud (åben for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: En mandag i måneden, september til april (inkl.) kl. 17 på Greve Bibliotek

I læsekredsen bliver der læst romaner fra Danmark og det øvrige Norden (på dansk). Blandt næste sæsons bøger er Nøjsomheden af Stine Askov, Kupé nr. 6 af Rosa Liksom og Vi er fem af Mattias Faldbakken. 

Læsekredsen er åben for nye medlemmer. Skriv til kontaktbibliotekaren Thomas Damholt, mail: thda@grevebib.dk, hvis du gerne vil være med.

Tænkepauser (åben for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: Første tirsdag i måneden, september til juni (inkl.) kl. 19 på Greve Bibliotek.

Læsekredsen mødes om den faglitterære serie Tænkepauser, som Aarhus Universitet udgiver. Hver måned sin tænkepause – og sit emne.
Feltet er bredt og spænder over alt lige fra sundhed, kød og velfærd til alder, teknologi og kreativitet. 

Hvis du synes at læsekredsen lyder som noget for dig, så send en mail til kontaktbibliotekaren, Thomas Damholt, mail: thda@grevebib.dk

Træd ind i historien (lukket for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: Første tirsdag i måneden, september til april (inkl.) kl. 17.30 på Greve Bibliotek

Romanerne i denne læsekreds har alle historien som udgangs- og omdrejningspunkt – den nære og den fjerne – den danske såvel som verdenshistorien.

På litteraturlisten er denne sæson: Midnatsbørn af Salman Rushdie, Bargums synder af Sofie Malmborg og Det er de danske som flygter af Lise Ringhof. 

Læsekredsen optager i øjeblikket ikke nye medlemmer, men hvis du synes at læsekredsen lyder som noget for dig, så send en mail til kontaktbibliotekaren, Thomas Damholt, mail: thda@grevebib.dk og kom på venteliste.

Femmeren (lukket for tilmelding)

Icon Description

Mødes 2. torsdag i måneden kl. 18-19:30 på Hovedbiblioteket

Ønsker selv bøger.

Læsekredsen optager i øjeblikket ikke nye medlemmer

Læsehestene af 2006 (lukket for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: Første mandag i måneden, september til april (inkl.) kl. 17-18:30 på Greve Bibliotek

I læsekredsen læses ”alt” mellem himmel og jord – både danske og udenlandske romaner (på dansk). Bibliotekaren laver en læseliste til læsekredsen for hele sæsonen. I denne sæson læses der fx Nøjsomheden af Stine Askov, Buddenbrooks af Thomas Mann og En skøn alder af Kiley Reid.

Læsekredsen er pt. lukket.  Har du spørgsmål til læsekredsen, så send en mail til kontaktbibliotekaren, Julie Hougaard, mail: juh@grevebib.dk

Tirsdaglæserne (åben for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: Sidste tirsdag i måneden, september til april (inkl.) kl 15 – 16:30 på Greve Bibliotek.

Læsekredsen ønsker selv bøger og skal i denne sæson bl.a. læse Folket i træerne af Hanya Yanagihara og Vittu af Iben Mondrup.

Læsekredsen er pt. åben for 1 nyt medlem, så hvis du synes, at læsekredsen lyder som noget for dig, så send en mail til kontaktbibliotekaren, Julie Hougaard, mail: juh@grevebib.dk

Verden rundt (åben for tilmelding)

Icon Description

Vi læser hver sæson bøger fra et specifikt land.

Vi har tidligere været vidt omkring, fra Chile over Australien, Rusland og Frankrig. Vi kan godt finde på at ændre lidt på konceptet, hvis der er noget vi meget gerne vil læse – så vi har også været i kast med områder og kontinenter, for eksempel bøger fra Afrika, og arabisk litteratur.
En fast regel for de forfattere vi ellers har læst er, at de skal være født og opvokset i det opgældende land.
Målet med at læse på denne måde, er ikke kun at diskutere en enkelt bog og forfatter, men derimod at vi i løbet at en sæsons seks bøger får et billede af det land vi læser om.
Vi har hver gang konstateret at der er en bagvedliggende rød tråd – som ikke er synlig, når man læser en enkelt og, en som bliver synlig over tid – der kan godt være 100 år til forskel fra første til sidste bog er skrevet.

Verden Rundt mødes 1. torsdag i måneden kl 17-18:30.

Der er åbent for tilmelding.

Kontaktbibliotekar Julie, mail: juh@grevebib.dk.
 

Krimilæsekredsen (åben for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: den 3. eller 4. onsdag i måneden, september til april (inkl.) kl. 16-18 på Greve Bibliotek.

Vi mødes 7 gange på en sæson og læser krimier af en hver art.

Krimilæsekredsen læser krimier af enhver art og laver selv deres læseliste.

Læsekredsen er pt. åben for et nyt medlem, så hvis du synes, at læsekredsen lyder som noget for dig, så send en mail til kontaktbibliotekaren, Julie Hougaard, mail: juh@grevebib.dk

Engelsk læsekreds (lukket for tilmelding)

Icon Description

Vi er en lille gruppe som mødes 1. torsdag i hver måned klokken 17-18.30 fra oktober til maj.  

Vi læser engelsksprogede romaner fra hele verden. Vi taler for det meste på engelsk omkring de bøger vi har læst og diskuterer de mange emner som bøgerne indeholder. 

Læsekredsen er pt lukket for tilmelding af nye medlemmer. Hvis du er interesseret i at deltage i læsekredsen, så skriv til kontaktbibliotekaren Thomas på thda@grevebib.dk

DR Romanklubben (lukket for tilmelding)

Icon Description

Mødetid: 3. torsdag i måneden, december til maj (inkl.) kl. 17 på Greve Bibliotek.

I DR Romanklubben læses de bøger, der nomineres til DR Romanprisen.

Læsekredsen er i øjeblikket lukket for nye medlemmer.

Kontaktbibliotekar, Julie Hougaard, mail: juh@grevebib.dk 

Bogormene (lukket for tilmelding)

Icon Description

Bogormene er en lokal Karlslunde læsekreds, som mødes om eftermiddagen, den første onsdag i måneden.

De læser en blanding af nyere og populære forfattere, gerne med et historisk præg i fortællingen.

Bogormene er en selvkørende læsekreds. Læser 6-7 bøger pr. sæson.  

Kontaktperson på biblioteket: Greta Andersen: gan@grevebib.dk

Læsekredsen optager i øjeblikket ikke nye medlemmer.

Karlslunde liser+ (lukket for tilmelding)

Icon Description

Læsekredsen mødes den 3. torsdag i måneden på plejecentret Langagergaard ved Karlslunde Station kl. 16.15.

Ønsker du at vide mere kan du kontakte læsekredsens kontaktbibliotekar, Julie, på juh@grevebib.dk.

Karlslundepigerne (lukket for tilmelding)

Icon Description

Mødes den 3. onsdag i måneden på Greve Bibliotek i Portalen kl 14.

I sidste sæson har de bl.a. læst:
Søren Ulrik Thomsen: Store Kongensgade 27
Niviaq Korneliusssen: Blomsterdalen
Donal Ryan: Sælsomme vækster
Annie Ernaux: Min far + Kvinden

Vil du i kontakt med læsekredsen kan du skrive til kontaktbibliotekar Pia på pch@grevebib.dk

Kashmir (lukket for tilmelding)

Icon Description

Mødes privat den 2. onsdag i måneden.

Ønsker du at vide mere kan du kontakte læsekredsens kontaktbibliotekar, Julie, på juh@grevebib.dk

Tune Bibliotek

Tune Læsekreds (lukket for tilmelding)

Icon Description

Mødes i konfirmandstuen i Greve Kirke.

Det er lidt forskel på, hvor mange bøger der læses.

Tovholder kan kontaktes via kontaktbibliotekar Anita atho@grevebib.dk

Kredsen er i øjeblikket lukket for tilgang

En del af noget større

Som medlem af en læsekreds vil du indgå i et fællesskab. Det betyder, at du kan dele din læseoplevelse og åbne den op for andre mennesker, og få be- eller afkræftet nogle af dine iagttagelser. Dine holdkammerater er måske enige, forbavsede eller noget helt tredje. 
Men, endnu vigtigere, vil du blive opmærksom på de andre medlemmers iagttagelser. Flere ved mere, og der vil med sikkerhed blive diskuteret nogle ting, som du ikke selv havde tænkt over. Derfor kræver en læsekreds også, at man respekterer andres læsning og synspunkter. Ligesom du åbner bogen for andre mennesker, vil de åbne den for dig. På den måde kommer både du, de andre medlemmer og bogen, som I har læst, tættere på hinanden – i kraft af fællesskabet. Man behøver altså ikke at ankomme med en afklaret mening om en bog. Her er plads til at lade sig forandre. Det kan vi nemlig godt tåle!

Litteraturens gave

Vi mener nemlig, at det er derfor, at vi læser. For at få en fornyet indsigt. For at mærke samhørighed. For at udvide horisontlinjen og for at komme sig selv nærmere.
Litteraturen har en evne til, gennem fiktion, at berøre virkelige problematikker, at optegne tingenes tilstand og at bringe os sammen på tværs af både tid og sted. Og hvis disse ting, siger dig bare det mindste, vil en læsekreds garanteret være en anderledes og berigende læseoplevelse.
Så hvis du ligger inde med en idé til en ny læsekreds eller er interesseret i at høre om et eksisterende fællesskab, vil vi meget gerne høre fra dig.
Send en mail til Thomas Damholt

God læselyst,
Greve Bibliotek