Ti sangere som spænder over 4 oktaver

- og rocker både det høje c og det dybe e

Mange musikfagblade laver årlige lister over verdens bedste guitarister, keyboardspillere osv. Der publiceres også lister over verdens bedste vokalister, f.eks. har online magasinet Cove og musikbladet Rolling Stone listet de 100 bedste sangere gennem tiden. Disse lister er dog ofte mere et udtryk for salgstal end reelt sangtalent.

Sangtalent - kan det måles objektivt?

Kan man måle sangtalent objektivt? Både - og. Hvis man spørger folk indenfor musikbranchen er der i alt fald nogle pejlemærker. Man kan f.eks. lytte efter: Klangen. Er der en unik klang? To toner med samme grundfrekvens og samme styrke kan lyde forskelligt pga. f.eks. overtoner. Man taler om tre klangelementer i stemmen. Den dybe, mellem stemmen og den høje. Fraseringen. Måden, man som sanger/sangerinde fraserer på, er forskellig mht. hvordan man lader toner glide over i hinanden uden ophold. Syngemåden. Er den råbende, hård, rappende/snakkende, melodisk? Vokalspændvidden.De fleste mennesker har deres naturlige stemmeleje, hvor stemmen lyder godt uden at lyde forvrænget, indenfor 1-2 oktaver.  En oktav er en rækkefølge af 8 toner i den diatoniske skala, hvor et klaver spænder over 7 oktaver (et koncertflygel over 8).  Det føles derfor normalt rigeligt udfordrende at synge med på "Der er et yndigt land". Synges sangen i D-dur skal sangeren spænde lidt over en oktav fra cis til d, og sangen kræver ydermere et spring på en oktav ved "det står".  Jennifer Lopez og Britney Spears spænder over hhv. 2 og 2,5 oktaver.

Hvor bredt kan stemmen spænde?

På Internettet noteres pop- og rock-vokalister ofte i forbindelse med deres vokalspændvidde (vocal range), og det er rigtigt ”godt brølt”, hvis man spænder over 3 oktaver. Tina Turner, Celine Dion og Freddie Mercury spænder over tre oktaver. Celine Dion endda seks oktaver, når hun mikser "her belting voice with her head voice" - men det er lidt for langhåret at komme ind på her.

Illustreret Videnskab skriver i en online artikel med titlen: "Hvor mange oktaver kan en normal sangstemme spænde over, og hvem har det største stemmespænd?" at "Inden for musik opererer man normalt med de syv oktaver, som findes på et klaver. Men ingen menneskestemme kan spænde så bredt. Hos de fleste amatørsangere dækker stemmen to oktaver eller lidt mindre, hvilket svarer til 13-14 af de hvide tangenter på klaveret. Hvor bredt stemmen spænder, afhænger blandt andet af ens alder og stemmelæbernes form, samt af hvor meget man har trænet sin stemme. To oktaver er imidlertid tilstrækkeligt til, at man kan synge langt de fleste sange, og alle populære melodier ligger inden for dette område. Operasangere har oftest et stemmeomfang på mellem to og tre oktaver, og som regel spænder en kvindestemme lidt bredere end en mandestemme. I øvrigt er kravene til professionelle sangere blevet større med tiden. I det 14. århundrede havde sangerne typisk et omfang på halvanden oktav, mens det i det 18. århundrede nåede op på tre oktaver i partiet som Nattens Dronning i Mozarts opera Tryllefløjten. Den peruvianske sangerinde Yma Sumac, der var populær i 50’erne, havde angiveligt et stemmeomfang på fem oktaver, og det går for at være rekorden. Hendes usædvanlige stemme rakte fra dybere end en almindelig bas til højere end det høje c."

Verdens dybeste stemme

Om nogen en dag når alle tonerne fra samtlige tangenter på et klaver vil vise sig. Libanesiske kvinder tilskrives stor vokalpragt, og ifølge Guinness rekordbog og Jyllandsposten i en artikel fra den 13. august 2013 "Rekord: Hør verdens dybeste stemme", påstås det, at den amerikanske sanger Tim Storm er i stand til at synge den dybeste tone af alle mennesker, og samtidig prale af verdens største register med et vokalspænd på mindst 10 oktaver. Som han siger "Jo ældre jeg bliver, jo dybere bliver min stemme. Måske fordi stemmen bliver mere afspændt med tiden"... Denne Tim Storm må være en meget lykkelig mand, hvis det er sandt at kvinder tænder på dybe Barry White-lignende stemmer, og at mænd med dybe stemmer får højere løn end mænd med fistelstemmer.

Ti sangere som spænder over 4 oktaver:

PÅ TIENDEPLADSEN: MIKA
Der er lidt uenighed på Internettet om den libanesiske powerpopsanger og Queen–fan Mika spænder over 3 eller 4 oktaver, men uanset hvad ejer han evnen til det ene øjeblik at slå over i Scissor Sisters lignende falsetto og det næste ramme øret med en smuk dyb klang. Mht. falsetsang. Kosakker synger også gerne dybt med en afstikker til høje falsetlyde i ny og næ, men falsetsang medregnes som regel ikke, det skal helst bare være sang i fulderegisteret. 

PÅ NIENDEPLADSEN: ALISON GOLDFRAPP
Tæt på de 4 oktaver med sine 3,5 kommer også engelske Alison Goldfrapp fra eletrobandet Goldfrapp. Lyt til Goldfrapps smukke stemme i sangen "Utopia". Den amerikanske R&B diva Beyonce ligger også som Goldfrapp omkring de 3,5 oktaver. Hør Beyonces powerfulde vokal i et nummer som f.eks. "Halo". 

PÅ OTTENDEPLADSEN: DIAMANDA GALAS 
Den græsk-amerikanske avantgarde vokalist Diamanda Galas klagesang lyder muligvis mere specielt end kønt. Som en anmelder skrev; er hun ”capable of the most unnerving vocal terror” med sit 3,5-4 oktavspænd. Hun er unik og visionær som f.eks. Björk i sit vokalarbejde. Et af hendes forbilleder er den legendariske græsk-amerikanske operadiva Maria Callas. En anden storslået avantgarde vokalist er  den afdøde tysker  Klaus Nomi som har mikset opera og rockmusik. Hør f.eks. "After the fall". 

PÅ SYVENDEPLADSEN: MYLES KENNEDY 
Hardrock sangeren og sangskriveren sammenlignes ofte med Chris Cornell fra Soundgarden. Han er kendt fra bl.a. hardrock bandet Alter Bridge, The Mayfield Four og rockguitarist Slashs soloprojekt. Han er anerkendt for sin storladne vokal, som spænder over imponerende fire oktaver og for at ville kunne lave covers af alle store rockballader. I 2012 blev han kåret til Loudwires ”Vocalist of the year”. 

PÅ SJETTEPLADSEN: JONI MITCHELL 
Den aldrende folk-rock/jazz-rock sangerinde fra Canada har skrevet talrige poetiske sangtekster, og hun har sunget dem med en stemme, der spænder vidt omkring de 4 oktaver. Især på hendes helt tidlige indspilninger som f.eks. på hendes fjerde album Blue fra 1971. Et af hendes største hits er sangen "Both sides now".

PÅ FEMTEPLADSEN: CHRISTINA AGUILERA
Den amerikanske Popdiva Aguileras stemmeleje er imponerende. Hun kan nå 4 oktaver og har en evne til at ramme toner, som ligger i randregisteret (hør f.eks. ”Soar” 3:20 inde i sangen). Et af hendes største hits er sangen "Beautiful" fra albummet Stripped fra 2002. Med sangen fulgte en rørende musikvideo.

PÅ FJERDEPLADSEN: CHRIS CORNELL 
Amerikaneren Chris Cornell fra grungebandet Soundgarden lovprises for sin avancerede og markante vokal, der kan spænde over 4 oktaver. Cornell modtog en Satellite Award for bedste originale sang ”You know my name” fra James Bond-filmen Casino Royale.

PÅ TREDJEPLADSEN: ROB HALFORD 
Metalguden Rob Halford er især kendt for at lade sin røst gjalde i det engelske heavy metal band Judas Priest. Den ultimative Rob Halford-udladning skulle ifølge ”Top 10 Rob Halford vocal performances” være på ”Here comes the tears/Dissident aggressor”.

PÅ ANDENPLADSEN: KATE BUSH 
Kate Bush er en vaskeægte engelsk fulddramatisk diva-sopran med et vokalspænd på 4 oktaver. Hun er både sonisk og visuel i sit udtryk. Superhittet ”Wuthering Heights” og mange af hendes især tidligere albums taler deres eget sprog. Hendes vokal er ren og emotionel og fleksibel. ”Pitched” helt perfekt.

PÅ FØRSTEPLADSEN: BILLY MACKENZIE
Den afdøde skotte og supervokalistn Billy Mackenzie fra firser-indiebandet Associates har et ualmindelig bredt register, som han bruger på alle tænkelige innovative måder. Lyt til sange som "Party fears two", "Gloomy sunday", "Nude spoons", "Kitchen person", "Bap de la bap", "Would I - bounce back" og "The affectionate punch".  Hans kvindelige, ligeledes afdøde, pendant er Whitney Houston (i nummeret ”I wanna dance with somebody” når hun de 5 oktaver) og også Mariah Carey (i nummeret ”Lead the way”).

Billede af høretelefoner
11.07.19