På bibliotekarens natbord

Serien Gregor af Suzanne Collins

Jeg har lige for anden gang læst de 5 bind i serien om Gregor, som jeg varmt kan anbefale, både som oplæsning og som læs selv.

Gregor bor sammen med sin mor, sin bedstemor og sine to søstre i en lejlighed i New York, hvor de lever en kummerlig tilværelse efter at Gregors far forsvandt et par år tidligere. Selvom det er den første dag i sommerferien, har familien ikke råd til at sende Gregor afsted på lejrskole ligesom hans søster Lizzie og da hans mor er nødt til at arbejde, må hun overlade pasningen af Gregors lillesøster til Gregor selv, da hans bedstemor efterhånden er for senil til at kunne påtage sig det ansvar. Så Gregor tager sin to-årige lillesøster ned i vaskekælderen for at sætte vasketøj over og som en anden Alice i Eventyrland, falder de begge ned i en anden og langt farligere verden. En verden befolket af kæmpekakerlakker, overdimensionerede flyvende flagermus og en meget arrogant prinsesse. Nu er det op til Gregor at navigere både sig selv og sin lillesøster sikkert op til overfladen. Men for at få hjælp til at komme op igen, må han underkaste sig en profeti, som har spået ham til redningsmand for underverdenens befolkning. Gregor kastes ud i en  farefuld mission, hvor det ikke er til at sige, hvem han egentlig kan stole på. For hvordan kan man være en helt, når man bare er en helt almindelig bange dreng, som skal passe på en meget modig og omkringfarende lillesøster? Hvem er den overlænding der, ligesom Gregor og hans søster, faldt ned i Underlandet nogenlunde samtidig med at Gregors far forsvandt?

Det ovenstående er handlingen i første bind, og i de efterfølgende bind vender Gregor tilbage til underlandet for at hjælpe mod nye farer der truer.

Det er en fantastisk medrivende fortælling og det er imponerende hvor godt Suzanne Collins har beskrevet, ikke bare Gregor, men også hele det øvrige persongalleri. Særlig smukt er båndet mellem Gregor og hans til tider uregerlige lillesøster, for ikke at tale om hvordan hun formår at formidle det store hul hans fars fravær har efterladt sig og Gregors altfortærende savn – det er som en mental sårskorpe, han ikke kan lade være med at pille ved. Det er barske betingelser forfatteren udsætter sine hovedpersoner for og der er tider, hvor man sidder med en klump i halsen og en lille potentiel tåre i øjenkrogen.