De store forfattere - Karen Blixen

Får du heller ikke læst de der klassikere? Nu er der hjælp at hente. Hjælpen kommer fra Mick Øgendahl, DR og Bibliotekerne.

Denne onsdag kan du se Mick Øgendahl guide dig gennem Karen Blixens forfatterskab.

Karen Blixen skrev symbolske fortællinger, hvor menneskers skæbne og livshistorie er de absolutte omdrejningspunkter. Vi kan allesammen blive klogere på os selv og på livet ved at læse Karen Blixen, og man skal ikke afholde sig fra at læse hendes forfatterskab, fordi hun for den nye læser umiddelbart kan være svær at læse. Giv det tid og vend tilbage. Men gå ikke glip af Karen Blixens forfatterskab. 

Alle Karen Blixens fortællinger kan anbefales. Men når man ønsker at træde ind i Karen Blixens univers for første gang, vil det være en god idé at begynde med novellen 'Det drømmende barn' fra Vinter-Eventyr (1942), fordi det ikke er den mest komplicerede historie at gå i gang med. Samtidig rummer den stadigvæk en grad af den kompleksitet, som er karakteristisk for Karen Blixen. 

Når man har læst 'Det drømmende Barn', kan man gå videre med 'Syv fantastiske fortællinger' og de øvrige noveller i 'Vinter-Eventyr' (1942). 'Den afrikanske Farm' (1937) er en bog med selvbiografiske elementer fra Karen Blixens mangeårige ophold i Kenya, og er blevet en verdensklassiker. Endvidere kan det absolut anbefales at læse novellen 'Babettes gæstebud' hvor Babette lægger alle sine penge, hun har vundet, sin store kærlighed og alle kræfter i at skabe et overdådigt måltid - et måltid, som bliver et billede på en kunstners frembringelse af et kunstværk. 

Karen Blixen var et eksempel på en stærk kvinde, der realiserede sig som en stor forfatter og forsøgte at drive sin farm i Afrika og er derfor ofte omtalt anerkendende af moderne feminister, selv om hun ikke selv regnede sig for at være feminist. 
(Kilde: Litteratursiden.dk)

  • Bog

Gengældelsens veje (Ved Nicolas Reinecke-Wilkendorff)

Af Karen Blixen (2013)
To unge engelske pigers oplevelser i huset hos en mystisk præst i Frankrig
Bog
  • Bog

Karen Blixen i Afrika : en brevsamling, 1914-31. Bind 1, 1914-22

Af Karen Blixen (2013)
Karen Blixens (1885-1962) breve fra hendes år i Afrika 1914-1931, suppleret med breve fra Denys Finch Hatton og Bror von Blixen-Finecke, samt enkelte fra Blixens familie til hende. Giver såvel et indblik i Karens Blixens eget liv som et kulturhistorisk indblik i Østafrika i en brydningstid
Bog
Karen Blixen: Vinter-Eventyr (Ved Olivarius og Blicher)
  • Bog

Vinter-Eventyr (Ved Olivarius og Blicher)

Af Karen Blixen (2010)
Bog
  • Blu-ray

Out of Africa

Om Karen Blixens liv på kaffefarmen i Kenya fra 1913-1931 med hovedvægten på hendes forhold til Dennis Finch Hatton
Blu-ray
  • Lydbog (cd-mp3)

Den afrikanske farm

Af Karen Blixen (2007)
Om livet på Karen Blixens kaffefarm i Kenya, hvor hun opholdt sig fra 1914-1931
Lydbog (cd-mp3)
  • Bog

Syv fantastiske fortællinger (Moderne retskrivning)

Af Karen Blixen (2006)
Bog
  • Bog

Skæbne-anekdoter (Moderne retskrivning)

Af Karen Blixen (2005)
Bog
  • Bog

Kongesønnerne og andre efterladte fortællinger

Af Karen Blixen (1985)
Bog