Forsidebillede af bogen Det Danmark du kender af Peder Frederik Jensen

Tendenser i ny dansk litteratur: Udkant

01.11.20
Noget af det bedste ved litteraturen er, at den kan prikke hul på tematikker og problemstillinger i samfundet. I denne artikel tager vi fat på et tema der synes at kulminere i disse år: Udkant.

Udkant 

Det lidt fortærskede udtryk ”udkantsdanmark” bliver også behandlet i litteraturen i disse år. Mange har f.eks. læst Thomas Korsgaards ”Hvis der skulle komme et menneske forbi” og ”En dag vil vi grine af det”, de beskriver et hårdt og forarmet familieliv i et lille jysk landsamfund, og vi følger hovedpersonen Tue, der drømmer sig væk derfra. 

Hos Malte Tellerup og hans roman ”Hedeselskabet”, er det den modsatte bevægelse. Her er det tre unge kunstnere, der flytter fra København til Vestjylland for at få mere frihed til at være kreative og skabe, men også at lade landskabet påvirke dem. Spørgsmålet er så bare – hvad sker der med ens forhold, når det omplantes i ny jord, og ikke mindst i et lille samfund, hvor værdierne er nogle helt andre? 

I Peder Frederik Jensens ”Det Danmark, du kender” møder vi en Socialdemokratisk borgmester med folketingsambitioner, kommer kørende en nat på Lolland. Han er lidt fuld, og kommer helt konkret til at køre ind i avisbuddet Niels. Romanen sammenhvirvler deres ellers meget adskilte liv, og spørger: Hvordan holder vi sammen på et samfund, hvor vi holder op med at kende hinanden? 

Materialer