Kvinde sidder med spædbarn i favn
Billede af fancycrave1 fra Pixabay

Tendenser i ny dansk litteratur: Moderskab

16.10.20
Noget af det bedste ved litteraturen er, at den kan prikke hul på tematikker og problemstillinger i samfundet. I denne artikel tager vi fat på et tema der synes at kulminere i disse år: Moderskab

Moderskab 

Sidst i 1800-tallet begynder den nu berømte psykoanalytiker Sigmund Freud at udgive bøger om menneskesindet. Han er særligt kendt og berygtet for at kaste lys på det forhold, som et lille barn har til sine forældre, og hvordan det skaber neuroser og spændinger resten af livet. For litteratur (og resten af kunsten) var dette også med til gøre ”Moderen” til en vigtig, men også lidt mystisk figur.  

I vores samtid er der dog ved at ske noget med moderskabet som tema. En lang række forfattere tager temaet op, med en fornyet interesse – ikke for hvad der sker med barnets psykologi, men ud fra især moderens perspektiv. Er det muligt at vende den fortærskede moderfigur på hovedet? 

Det betyder at følelser som tvivl, skam og utilstrækkelighed kommer frem i lyset. Cecilie Lind er en digter, der har skrevet nogle prisbelønnede, men også grænsesøgende litteratur. Hendes bog ”Mit Barn” fra 2019 er hendes nok mest tilgængelige bog, som netop går ind i disse følelser. Vi møder et jeg, der endevender sin angst og sine komplekser – ikke uden en god portion mørk, glimtvis næsten galgenhumoristisk poesi. 

Olga Ravn er forfatter, kritiker og debattør, der har markeret sig på bl.a. køns- og uddannelsespolitiske områder. Hun har i et interview fortalt, at hendes seneste bog ”Mit Arbejde” handler den fødselsdepression hun gennemgik, da hun fik sit første barn. Allerede før bogen udkom, fortæller hun også, fik hun mails fra kvinder der takkede hende for overhovedet at tage emnet op.  

Find og reserver bøgerne herunder og andre med moderskab som tema.

Materialer