Forfatterportræt - Iben Mondrup

04.08.20
Den danske forfatter Iben Mondrup har for alvor slået sit navn og sine bøger fast i vores bevidsthed, og derfor kommer Iben Mondrup naturligvis også til Forfatterdagen 2020 med sin seneste roman Tabita.

Med udgangspunkt i Grønland

Forfatteren Iben Mondrup har boet i Grønland i det meste af hendes barndom og tidlige ungdomsår, og kigger vi på Iben Mondrups forfatterskab er det "en historie," som det ikke er til at komme udenom. Iben Mondrup romandebuterede, endda på det grønlandske forlag milik publishing, i 2009 med romanen Ved slusen, hvis handling har tråde til Grønland. I 2012 og 2013 udkom romanerne En to tre – Justine og Store Malene, som handler om kunstneren Justine, der i bind 2 tager til Nuuk; Store Malene er et af de fjelde der omkranser Nuuk.

Med trilogien Godhavn, Karensminde og Vi er brødre, som udkom i årene 2014-2018 brød Iben Mondrup for alvor igennem på den danske litteraturscene, hvilket ligeledes resulterede i flere priser. I Godhavn, som også var det danske navn for byen Qeqertarsuaq på øen Disko, møder vi for første gang den danske tilflytterfamilie, som vi siden følger både frem og tilbage i tiden i trilogiens to øvrige bind.

Grønland på plakaten - igen

Da Iben Mondrups seneste roman, Tabita, udkom tidligere i år gik det ikke stille af sig. Anmeldelser og interviews løb i forvejen for romanen, der igen tematiserer forholdet til Grønland - denne gang gennem historien om Eva og Berthel, der bringer to børn med sig hjem til Danmark fra Grønland.

Situationen, den ufølsomme og barske omplacering af grønlandske børn til en helt anden og for dem ukendt kultur, er nok kendt for mange læsere efter stadig flere afdækninger af sørgelige skæbner - måske især og oprindelig i kølvandet af socialrådgiver og forfatter Tine Brylds undersøgelse og beskrivelse af de børn, der "i den bedste mening," som bogens titel blev, i 1951 blev sendt til Danmark for at blive "omskolet til elitedanskere", som Tine Bryld selv beskriver det. At disse oplevelser fortsat har stor betydning, både i Grønland og i Danmark - og ikke mindst for relationen imellem de to lande, blev igen tydeligt med filmen Eksperimentet, der havde premiere i 2010, og som netop bygger på Tine Brylds undersøgelser.

Møde Iben Mondrup på Forfatterdagen 2020

Forfatterdagen 2020 finder sted lørdag d. 3. oktober 2020 på biblioteket i Hundige. Udover Iben Mondrup deltager forfatterne Kristian Bang Foss og Katring Engberg også i dagen, som du kan hente billetter til og læse mere om her på hjemmesiden.