De glemte kvinder

31.08.21
Historisk ligestilling trender i litteraturen, hvor oversete kvinder kommer frem i lyset. Det er der kommet en række stærke romaner ud af.

Romanerne falder under begrebet exofiktion, der er et modsvar til den mere indadskuende autofiktion.

I stedet vender forfatteren blikket udad mod en virkelig person og sætter historien i en fiktiv ramme. I en dansk sammenhæng bevæger den exofiktive tendens sig sideløbende med autofiktionen, som forsat ser ud til at udgøre en enorm inspiration til både forfattere og læsere.

Det er kendetegnende, at de exofiktive romaner leger med sproget, og eksperimenterende greb får fortællingen til at leve på helt nye måder.

Læs mere om exofiktion på Litteratursiden

Romanerne, som er fremhævet i listen herunder, retter blikket mod en række glemte kvinder i historien, og trækker dem frem i lyset på fremragende vis.

Oplev en af forfatterne på Forfatterdagen 2021

Eva Tind, som er akuel med sin roman "Kvinden der samlede verden" om videnskabskvinden Marie Hammer, gæster Greve Bibliotek på Forfatterdagen 2021 den 2. oktober.

Se programmet for Forfatterdagen 2021 og bestil gratis billetter

Læs vores anbefaling af en af bøgerne

Voksenbibliotekar Julie har lige læst "Den inderste kerne" af Lotte Kaa Andersen, som handler om den danske videnskabskvinde Inge Lehmann. 

Læs anbefalingen 

Hvad med mændene?

Mændene er bestemt heller ikke glemt i exofiktionen - nederst på siden finder du en række titler til inspiration.

Materialer