Bøger med afsæt i Grundtvig

07.06.24
Grundtvig er død af Laura Ringo var en af de romaner, der blev læst op af til den litterære vandring. Læs her om turen og bøgerne.

Til en litterær vandring ved Greve Bibliotek kommer deltagerne ud på en gåtur og undervejs læser en litteraturformidler op fra gode, nyere bøger, som har et fælles tema.

Til den netop afholdte vandring, var temaet NFS Grundtvigs afsmitning på det danske samfund i form af højskoler, efterskoler og den særlige betegnelse, digterpræster, det overordnede princip for valg af tekster. Og så det her med, at litteraturformidleren virkelig kan anbefale, at man læser bøgerne. 

Der blev lagt ud i raske fjed fra biblioteket og forbi Hundige Station, hvor de sidste to deltagere hoppede ind i vandringskortegen.

Lige ankommet i udkanten af Gersagerparken, hvor der er en lille statue af en siddende kvinde med en Nokia-telefon i hånden, læstes op fra Ole Tornbjergs Lys over folket, der beskriver de ret uhyggelige spændflader i 1960'erne mellem Indre Mission og den mere "Grundvtigske tro", og mellem kønnene og land og by i en nordjysk højskole, hvor et nyt, moderne forstanderpar ankommer. 

Turen gik videre gennem den for de fleste deltagere overraskende fine lille skov i midten af Gersagerparken, hvor der blev læst op af den morsomme og, for de flestes, velkendte Meter i sekundet af Stine Pilgaard. Tekststykket var fra den anspændte ankomst af et efterårshold på højskolen i Velling. 

Derefter gik turen videre ind i Eriksmindeparken, og der gjordes naturligt stop foran Hundige Kirke for at læse op fra afsnittet Kirken i præstesønnen Peder Frederik Jensens udgave af serien Kristendommen ifølge...: I min mors hus er der mange boliger, hvor han skriver rørende om nærmest af vokse op i Maribo Kirke. 

Der gjordes et kort stop foran Fælleds Vinstue i Eriksmindecentret, hvor Bar af præst og debattør Kristian Ditlev Jensen var en ret chokerende og morsom lydflade foran barens samtidige muntre bagved. Der var endog meget livligt derinde... 

Men videre gik det af den fine sti hen til Krogårdsskolen, hvor der blev taget fat på det fantastiske og livsomvæltende efterskoleliv i Anja Hintz efterskoleroman Den dag vi døde, der lægger ud med at hovedpersonen smides hjem pga. den klassiske efterskoledisciplin: Natterend. 

Gennem den flotte graffitidekorerede tunnel ind i Gersagerparken gik det igen, hvor starten af en vild tour de chambre fra groteske og virkelig sjove Grundtvig er død af Laura Ringo, fik latteren til at flyde mellem boligbokkene. 

Tilbage til foran biblioteket gik det i rask trav, hvor der afsluttedes med den tankevækkende digtsamling I min hule hånd af Mads Mygind, som faktisk mest af alt handler om fertilitetsbehandling, men der er også en finurlig scene i biblioteket på højskolen, hvor fortælleren arbejder, som blev læst højt. 

Eftermiddagen rundedes af med en klapsalve; og at konstatere at der stadig var kø inde på biblioteket til at brevstemme til EU-parlamentsvalget. Ganske passende baggrund for en fejring af Grundtvig. 

Har du fået lyst til at deltage i en litterær vandring en anden gang, så hold øje med vores hjemmeside eller facebook eller Sydkysten, hvor de annonceres. 

Materialer