Thomas Damholt holder romanen 'Pigen fra '58' i hænderne

Bibliotekaren anbefaler... Pigen fra '58

19.02.21
'Pigen fra '58' toppede de franske bestsellerlister, da den udkom i 2016, og det forstår litteraturformidler Thomas Damholt godt.

Den populære franske forfatter Annie Ernaux har udgivet en del bøger om sit liv, men hun har vægret sig ved at skrive om sine oplevelser, da hun som 18-årig bliver ansat som pædagogmedhjæper i en sommerferiekoloni. En lidt ældre ansat ung mand presser kraftigt på for at have sex med hende og hun deltager i de seksuelle akter, uerfaren på det område og uden nok, at ville det.

Bogen handler derefter om hvordan den lille omverden i kolonien betragter hende og hvordan hun selv lever videre med handlingerne, der i mange år får ubevidste konsekvenser for hendes fysiske og psykiske velbefindende.

'Pigen fra '58' toppede de franske bestsellerlister, da den udkom i 2016 og det forstår jeg godt. Den er en skarp indlevelse i hvilke konsekvenser problematisk udlevelse af seksualitet kan have for særligt unge kvinder, når deres bevidsthed ikke er moden til det.

Det er også en fornem undersøgelse af et menneskets hukommelse og bevidsthedens tilbageblik på det levede liv og et bidrag til at nuancere metoo-debatten, der, synes jeg, trænger til de her litterære vidnesbyrd, der viser at livet er alt andet end sort-hvidt.

Jeg har ikke læst andet af Annie Ernaux, men vil helt sikkert kaste mig over de to nyoversatte romaner 'Min far' og 'Kvinden'.

Hvis du godt kan lide Delphine de Vigans romaner og måske særligt hendes 'Alt må vige for natten', vil du også blive meget glad for 'Pigen fra '58'.

Materialer