Foto af bogen Den inderste kerne

Bibliotekaren anbefaler... Den inderste kerne

02.09.21
Lotte Kaa Andersen har skrevet historien om den danske videnskabskvinde Inge Lehmann i bogen Den inderste kerne, som Julie anbefaler her.

Historien er baseret på interviews med Inge Lehmanns familie, på Inge Lehmanns dagbog og hendes private og personlige breve og papirer. Derfor føles det som om, at man læser den virkelige og sande historie, om alt det hun måtte gå igennem fra barnsben af og indtil hendes død i 1993 – og man bliver vred på hendes vegne!

Inge Lehmann er verdens første kvindelige seismolog og var ansat som statsgeodæt, men fordi hun er kvinde, bliver hun ikke anerkendt af hendes danske mandlige kolleger og må i lang tid tage arbejde i sekretærstillinger og udføre sin forskning i fritiden og i ferier, hvilket går udover hendes helbred. Selv om hun opdager, at jorden har en indre kerne, bliver hun først rigtig anerkendt i videnskabelige kredse, da hun er i 60’erne! Danmark er pinligt nok nogen af de allersidste til at hædre hendes bedrifter.

Men det er også en historie om familierelationer, et tidsbillede og en historie om at være anderledes. Inge Lehmann var en badass kvinde, og jeg ville ønske, at alle lærte om hendes bedrifter – og bogen her er et rigtig godt sted at starte. 

Materialer