Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Place / Room
Magasinet
Målgruppe
For voksne
Voksenarrangementer

Foredrag: Kvantecomputeren UDSOLGT

18.02.20
Denne aften får vi en introduktion til kvantefysikkens verden. Vi skal høre om den nye ”kvanterevolution,” som udvikler teknologier, der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener, og vi skal introduceres til kvantecomputere: hvordan virker de, og hvad de kan bruges til?

Atomernes og molekylernes mikroskopiske verden er beskrevet af kvantefysikken. Den kvanteverden som kvantefysikken beskriver, er meget forskellig fra fænomener i vores dagligdag: fx er atomare partikler tilsyneladende flere steder på én gang, og målinger på dem giver altid tilfældige resultater. I aftenens foredrag skal vi høre, hvordan kvantefysikken revolutionerede fysikken i begyndelsen af det 20. århundrede, og rystede mange fysikere i deres verdensbillede.

Vi vil få en introduktion til kvantefysikken og herefter skal vi høre om en ny ”kvanterevolution”, som åbner perspektiver for teknologier, som virker netop i kraft af atomers og molekylers kvantefysiske opførsel. Der foregår især en intens forskning i kvantecomputere som bruger atomare kvantetilstande til at regne på mange tal på samme tid. En ny teknologisk milepæl blev nået i efteråret 2019, hvor Googles kvantecomputer Sycamore udførte en særlig beregning, som den kun brugte 200 sekunder på at udføre. Hvis den samme beregning skulle udføres på verdens største supercomputer, skulle den bruge 10.000 år på det!

Aftenens foredragsholder professor i kvantefysik Klaus Mølmer, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Det er gratis at deltage i foredraget, men du skal hente en billet via billetlinket.

Foredraget er en del af rækken af offentlige foredrag i naturvidenskab, som Aarhus Universitet livestreamer til biblioteker mv. i landet. Foredraget begynder præcis kl. 19, så kom gerne i god tid. Biblioteket serverer en kop kaffe eller the.

Materialer