Magasinet
Voksenarrangementer

AFLYST! Foredrag: Dybhavet – nyt fra en ukendt verden

03.11.20
Forskere har fundet uventet liv på de største havdybder og dybt i havbunden. Aftenens foredrag handler om de organismer, der er tilpasset det ekstreme tryk, og om de bakterier i havbunden som har generationstider på tusinder af år, og som er afgørende for livsforholdene på Jorden.

NB!: På grund af sundhedsmyndighedernes skærpede krav til udluftning, kan Magasinet, hvor arrangementet afholdes, i øjeblikket ikke holdes åbent for ophold og arrangementet er derfor desværre aflyst.

Dybhavet dækker mere end halvdelen af jordens areal - og det meste er uudforsket. Dels er det meget vanskeligt at foretage målinger og indsamle materiale på havets største dybder, dels har man tidligere fejlagtigt troet, at processerne i dybhavet ikke var vigtige for livsforholdene på jorden.

De dybeste dele af oceanerne, fra 6 til 11 kilometers havdybde, kaldes "den hadale zone" – efter dødsriget Hades. Zonen indbefatter bl.a. 27 enorme grave, der strækker sig tusinder af kilometer langs kontinenternes, geologisk ustabile, rand – der hvor havbundsplader og kontinentalplader støder sammen. Den nyeste forskning viser overraskende, at disse grave er "oaser" for livet i dybhavet. Omsætningen af organisk materiale er meget høj, og man opdager hele tiden ukendte organismer, der er tilpasset det ekstreme tryk i gravene. Ved hjælp af avancerede robotter med videnskabeligt udstyr, der kan operere under det ekstreme tryk, er forskerne nu ved at aflure dybhavets hemmeligheder.

Under havbundens overflade i dybhavet lever der ingen dyr – det er mikroorganismernes verden. De lever af døde alger og dyr fra vandsøjlen, hvis organiske rester begraves dybt ned i havbunden. Det organiske stof slipper aldrig op, men efter millioner af år omsættes det ekstremt langsomt: Livet her foregår i slowmotion, og bakterierne har generationstider på op til tusinder af år. Selv om der til sidst kun er en lille brøkdel af det begravede organiske materiale tilbage, er denne rest en forudsætning for, at der er ilt i atmosfæren, så vi og andre dyr kan ånde.

På ekspeditioner med skibe med lange bor, som kan bore ned i havbunden, studerer forskerne havbundens liv på store dybder. For nogle år siden blev den første videnskabelige boreekspedition gennemført i danske farvande. Resultaterne fortalte om Østersøens klimaudvikling igennem de sidste 15.000 år og om de rige bakteriesamfund, som har levet i havbunden siden istiden.

Aftenens foredragsholdere er professor i biogeokemi Bo Barker Jørgensen, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet samt professor i biogeokemi Ronnie N. Glud, Biologisk Institut, Syddansk Universitet og Tokyo University of Marine Science and Technology.

Det er gratis at deltage i foredraget, men du skal hente en billet via billetlinket.

Foredraget er en del af rækken af offentlige foredrag i naturvidenskab, som Aarhus Universitet livestreamer til biblioteker mv. i hele landet. Foredraget begynder præcis kl. 19, så kom gerne i god tid. Biblioteket serverer en kop kaffe eller the.

Biblioteker følger Kulturministeriets retningslinjer for afholdelse af arrangementer under COVID-19:
Læs retningslinjer for deltagelse i arrangementer på biblioteket.