Place / Room
Udsolgt

Udsolgt! Foredrag: Når fysikkens stråler helbreder

09.04.19
Fysikkens stråler kan slå kræftceller ihjel og bidrager til, at mange af os nu overlever kræft. Hør både om historien bag og om den store, nye danske accelerator som fra 2019 tilbyder danske kræftpatienter avanceret og mere skånsom strålebehandling med partikelterapi.

Kræft er en sygdom, hvor unormale celler deler sig uden kontrol. Hver tredje dansker får kræft, og langt de fleste af os får derfor kræft tæt ind på livet – enten selv som patient eller som nær pårørende. Kræft er en alvorlig sygdom, men moderne behandling med kirurgi, stråler og medicin betyder, at seks ud af ti kræftpatienter overlever kræft i mindst fem år.

Ved tærsklen til det 20. århundrede stod Marie Curie og Wilhelm Röntgen bag de store videnskabelige gennembrud inden for radioaktiv stråling og røntgenstråling. Mens disse ioniserende stråler er kendt som skadelige for vores helbred, kommer deres opdagelser os til gavn i dag, da de samme stråler kan rettes mod kræftceller og helbrede kræft.

Fysiker Kari Tanderup vil i foredraget fortælle om den fysik, der ligger til grund for, at strålerne kan være nyttige til behandling af kræft. Forskningen giver os løbende ny viden om strålernes virkning på kræft og på vores krop, og du vil høre om, hvordan forskerne til stadighed udvikler teknologier til at gøre stråler mere fokuserede, så flere patienter kan helbredes samtidig med. at byrden af bivirkninger mindskes. Du vil også høre om nyeste skud på stammen: den store, nye danske accelerator som fra 2019 vil tilbyde en række danske kræftpatienter avanceret og mere skånsom strålebehandling med partikelterapi.

Aftenens foredragsholder er professor i medicinsk fysik Kari Tanderup, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.

Det er gratis at deltage i foredraget, men du skal hente en billet via billetlinket.

Foredraget er en del af rækken af offentlige foredrag i naturvidenskab, som Aarhus Universitet livestreamer til biblioteker mv. i landet. Foredraget begynder præcis kl. 19, så kom gerne i god tid. Biblioteket serverer en kop kaffe eller the.