Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Place / Room
Magasinet
Målgruppe
For voksne

Foredrag: Einsteins relativitetsteori

04.02.20
Einstein lagde med sin relativitetsteori fundamentet for meget af den moderne fysik. I aftenens foredrag beskæftiger sig med, at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber og om de tilsyneladende paradokser som relativitetsteorien behandler – fx det såkaldte tvillingeparadoks

Vi lægger stærkt fra land i det første foredrag i forårssæsonen. Aftenens naturvidenskabelige foredrage handler om fysikeren Albert Einstein (1879-1955), som i 1905 publicerede sin "specielle relativitetsteori" og dermed præsenterede en teori, der siden er blevet grundigt undersøgt og efterprøvet – såvel teoretisk som gennem eksperimenter.

I foredraget får vi, ved hjælp af simple animationer, indsigt i nogle af den specielle relativitetsteoris mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af den person der beskriver de fysiske størrelser. Vi får også forklaret Einsteins berømte ligning, E = mc2.

Derudover vil vi få præsenteret en række af teoriens tilsyneladende paradokser – som fx det såkaldte tvillingeparadoks og stangspringerparadokset – sammen med deres løsninger. Tvillingeparadokset betyder fx, at den danske astronaut Andreas Mogensen nu har forlænget sit liv med et kvart millisekund...

Vi vil også blive introduceret til, hvordan det såkaldte ækvivalensprincip kan føre os til indsigt i Einsteins "generelle relativitetsteori", der viser os, at lysets bane gennem rummet er krum, og at tyngdekraften påvirker lysets farve.

Aftenens foredragsholder er professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Det er gratis at deltage i foredraget, men du skal hente en billet via billetlinket.

Foredraget er en del af rækken af offentlige foredrag i naturvidenskab, som Aarhus Universitet livestreamer til biblioteker mv. i landet. Foredraget begynder præcis kl. 19, så kom gerne i god tid. Biblioteket serverer en kop kaffe eller the.

Materialer